Elsüllyeszthetetlennek tartották a Szicíliában szerencsétlenül járt luxusjachtot

20240819 zaf r103 002
2024.08.22. 20:49
Mike Lynch brit nagyvállalkozóé az ötödik holttest, amelyet a tűzoltóság búvárai az elsüllyeszthetetlennek tartott Bayesian luxusjachtról hoztak fel és szállítottak partra a szicíliai Porticello kikötőjében – közölte csütörtökön az olasz parti őrség. Már csak Lynch lányát keresik a hajótestben.

Lynch lánya, a 18 éves Hannah az egyetlen, akinek a holttestét még nem találták meg a búvárok. A hétfői baleset óta hat személy, köztük a bírósági felmentését családi körben ünneplő Mike Lynch holttestét találták meg a tűzoltóság búvárai.

A hatóságok korábban közölték, hogy a hajóroncsból Jonathan Bloomer, a Morgan Stanley elnöke, Bloomer felesége, Judy, illetve Cris Morvillo és felesége, Neda holttestét hozták fel és azonosították. Morvillo Lynch ügyvédje, Bloomer pedig Lynch koronatanúja volt a vállalkozó csalási perében.

A brit zászló alatt közlekedő, 56 méteres Bayesian luxusjacht hétfő este süllyedt el egy vihar közepette Porticello kikötőjénél, a szicíliai partoktól egy kilométerre. A polgári védelem elmondása szerint egy víztölcsérnek nevezett, tornádóhoz hasonló időjárási jelenség boríthatta fel a hajót, amely gyorsan a mélybe süllyedt.

Sajátos szerkezet, elsüllyeszthetetlen test

Giovanni Costantino, a luxushajókat forgalmazó Italian Sea Group vezérigazgatója egy interjúban azt mondta: 

A Bayesian biztonságos hajó, mivel más jachtokhoz képest kisebb felületen éri a szél, és sajátos szerkezetének köszönhetően „elsüllyeszthetetlen” testet alkot.

Costantino meglátása szerint a fedélzeten tartózkodókat terheli a felelősség a tragédiáért. Az Italian Sea Group tulajdonában áll az elsüllyedt hajó gyártója, a Perini Navi.

„Egymás utáni hibák sorozatát követték el. Az embereknek nem lett volna szabad a kabinokban tartózkodniuk, a hajót nem kellett volna lehorgonyozni, minden ajtónak és nyílásnak zárva kellett volna lennie. A partról készült videofelvételen látszik, ahogy az árbóc fényei kialszanak. Ezt a hajót elöntő víz miatti rövidzárlat okozta” – mutatott rá Costantino a Corriere della Sera című lapban. 

És az hogyan lehet, hogy a hajó legénysége nem tudott a közelgő rossz időjárásról?

– tette fel a kérdést Costantino, aki szerint a jacht utasai egy „abszurd eseményről” is beszámoltak: elmondásuk szerint a vihar váratlanul érkezett.

„Ez nem így volt. Amikor egy hajót lehorgonyoznak, akkor ajánlatos egy embert a hajóhídra küldeni, aki az időjárást figyeli. Ha ezt tették volna, akkor nem maradnak le a vihar érkezéséről. Ehelyett úgy öntötte el a víz a hajót, hogy az emberek a kabinokban tartózkodtak. Csapdába estek, azok a szerencsétlen emberek úgy végezték, mint az egerek” – szögezte le a vezérigazgató.

A búvárok nehezen mozognak a roncs belsejében

A hétfői baleset hivatalosan hat ember halálát okozta, mivel Lynch lánya még eltűntnek számít. A személyzet egy tagját még hétfőn holtan emelték ki a vízből. A jacht fedélzetén tartózkodó 22 ember közül 15-en maradtak életben. Egyikük, egy nő a kezében tartotta a hullámok fölé egyéves gyermekét, hogy megmentse az életét.

A búvárok nehezen találták meg a holttesteket a szuperjacht 50 méter mély tengerfenékre süllyedt roncsában. „Egy kristálygömbre lenne szükség ahhoz, hogy tudjuk, mikor találjuk meg a következő holttestet” – nyilatkozta Luca Cari, a tűzoltóság szóvivője. Elmondása szerint nagyon nehéz mozogni a roncs belsejében, 1 métert előrehaladni akár 24 órába is telhet – tette hozzá az MTI tájékoztatása szerint. 

A hajó elsüllyedését egy helyi villatulajdonos térfigyelő kamerája rögzítette. A felvételt az ügyészség is vizsgálja annak érdekében, hogy minél tisztább képet kapjanak a történtekről. 

Mint írtuk, tizenöt évvel ezelőtt közzétett reklámvideón láthatjuk, hogy nézett ki a Szicília partjainál elsüllyedt, brit zászló alatt közlekedő Bayesian nevű luxusjacht. A 2008-ban készült jármű káprázatos belső terekkel rendelkezett.