Súlyos bűncselekménnyel vádolnak egy magyar férfit az Egyesült Államokban

2024.08.28. 07:24 Módosítva: 2024.08.28. 13:51
Egy magyar nemzetiségű férfit vettek őrizetbe az amerikai hatóságok Oroszországba irányuló, tiltott exporttevékenység gyanúja miatt – közölte az amerikai igazságügyi minisztérium.

A hétfői keltezésű közlemény szerint a spanyolországi illetőségű H. Bencét még augusztus 23-án San Francisco nemzetközi repülőterén vették őrizetbe, amikor belépett az Egyesült Államokba – adta hírül az MTI.

A 46 éves férfit az exportkorlátozásról szóló 2018-ban elfogadott amerikai törvény (Export Control Reform Act of 2018) megsértésével vádolják, amit bűnszövetkezetben követett el.

A vádirat szerint H. és társai egy nemzetközi közvetítő és beszerző hálózat irányítójaként az orosz kormány különböző intézményeivel álltak közvetlen szerződéses viszonyban, és komoly nagyságrendű megbízásokon dolgoztak, többi között rádiókommunikációs rendszerek kiépítésén Oroszország kurszki régiójában, az orosz–ukrán határ közelében.

A vádiratban szereplő feltételezés szerint a magyar származású férfi személyesen intézte amerikai technológia beszerzését, Oroszországba csempészését, és orosz kormányzati végfelhasználókhoz való eljuttatását.

A csempészhálózatban érintettek voltak további spanyolországi, szerbiai, magyarországi, lettországi és egyéb, meg nem nevezett országokban működő szereplők – áll az amerikai kormány által nyilvánosságra hozott hivatalos iratban.

444: A magyar külügy háttérintézményének is van közvetett érintettsége az ügyben

Mindeközben a 444.hu számolt be arról, hogy H. Bence édesanyja a magyar külügyminisztérium egyik háttérintézményének moszkvai irodavezetője volt, és korábban szintén foglalkozott hasonló rádiók Oroszországba való exportálásával.

A lap állítása szerint H. Bence legalább húsz éve Spanyolországban él, ahol saját cégei is vannak. Az édesanyja pedig (akinek a nevére két céget is bejegyeztek Magyarországon, bár ma már csak ezek egyike működik) az orosz belügy hivatalos beszállítója volt 2005 óta a Motorola részéről – amelynek 200 darab katonai minősítésű eszközét most a fia illegálisan, a szankciók ellenére akart Oroszországba juttatni (egyébként az amerikai nyomozati iratokban azt  is megjegyzik, hogy H. Bence egyik rokonának van egy orosz cége is, amely szintén a rádiók leszállításában vett volna részt – bár a dokumentumokból nem derült ki egyértelműen, hogy ez az édesanyja lenne).

Az viszont biztos, hogy a gyanúsított édesanyja a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodájának volt a vezetője korábban, amely 2019-ben kezdte meg működését. Az iroda ma már feltételezhetően nem működik, mivel a HEPA jelenleg csak néhány partnerirodát működtet, és moszkvai nincs felsorolva ezek közt a honlapjukon (ráadásul a moszkvai partneriroda közösségi oldala sem frissült 2023 tavasza óta).

Ettől függetlenül a HEPA továbbra is aktív Oroszországban a 444 szerint: mint írták, szeptemberben például egy moszkvai eseményre szerveznek kiállítókat. Ráadásul a portál szerint a partneriroda megszűnése után H. Bence is Moszkvában járt, ugyanis a tavalyi fotóját megtalálták egy orosz társkereső oldalon. Ott azt írta magáról, hogy „Spanyolországból származom, nem rég jöttem Moszkvába munka miatt” (ami azért is érdekes, mert az amerikai bűnügyi iratok szerint a feltételezett bűncselekmény 2023. január és május közt történhetett).

Reagált a Külügyminisztérium

Az esettel kapcsolatban kérdéséket küldtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, és cikkünk megjelenése után meg is kaptuk a választ. Hogy mit írtak, arról ebben a cikkben számoltunk be.