Ukrajna titkos „győzelmi tervet” dolgozott ki, Volodimir Zelenszkij Joe Biden jóváhagyására vár

GettyImages-2166312596
2024.08.28. 09:32
Az Ukrán Fegyveres Erők Kurszk elleni offenzívája egy olyan „győzelmi tervnek” a része, amelyet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a következő hónapban fog Joe Biden amerikai elnök elé tárni. Az ukrán államfő abban bízik, hogy az elképzelés elnyeri az Egyesült Államok tetszését, a terv többi pontját pedig szabadon használhatják a győzelem érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentette, hogy csapatainak az oroszországi Kurszk térségébe való behatolása egy „győzelmi terv” része, amelyet a jövő hónapban fog bemutatni Joe Biden amerikai elnöknek – írja a BBC.

Egy keddi fórumon Volodimir Zelenszkij arról beszélt, hogy a terv sikere Biden elnöktől függ, valamint attól, hogy az Egyesült Államok megadja-e Ukrajnának „azt, ami ebben a tervben szerepel, vagy sem, és hogy szabadon használhatjuk-e ezt a tervet, vagy sem”.

„Lehet, hogy egyesek számára túl ambiciózusnak hangzik, de számunkra ez egy fontos terv” – tette hozzá, majd közölte, hogy a koncepciót Kamala Harris és Donald Trump amerikai elnökjelöltekkel is ismerteti.

Az egész világot meglepte Ukrajna

Néhány ukrán csapat még augusztus elején hatolt be az oroszországi Kurszki területre. Oroszország azóta is keservesen küzd, hogy visszaverje őket, de ez idáig nem sikerült megtalálni az ukrán siker ellenszerét.

A már említett fórumon az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij ismertette az offenzíva számait: 

A legfrissebb adatok szerint Ukrajna jelenleg 1294 négyzetkilométernyi orosz területet tart ellenőrzése alatt, a kék-sárga színű lobogó pedig 100 település fölött lobog Kurszk térségében.

Jójárt Krisztián, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének kutatója szerint az ukrán betörés rendkívül jó kombinált és kifejezetten innovatív volt, amit még az orosz haditudósítók is elismertek. A másik meglepetés pedig az volt, hogy a rádióelektronikai eszközeikkel gyakorlatilag lesöpörték az orosz felderítődrónokat az égről, majd a tüzérségi fedezet mellett történt egy nagyon gyors ukrán benyomulás gépesített erőkkel.

Szirszkij szerint Ukrajnának nem áll szándékában megtartani az egyébként történelmi ukrán területet, a behatolás egyik motivációja az volt, hogy elterelje az orosz erők figyelmét a saját kelet-ukrajnai offenzívájáról. Oroszország jelenleg is Pokrovszk városának elfoglalására törekszik, amely egy kulcsfontosságú vasútállomás otthona és fontos csomópontként funkcionál.

Ukrajna felpörgette a hazai fegyvergyártást

Volodimir Zelenszkij azt is elárulta, hogy Ukrajna nemrég végrehajtotta egy hazai gyártású ballisztikus rakéta első sikeres tesztjét. Gratulált országa védelmi iparának, de a rakétával kapcsolatos további részleteket nem kívánt megosztani.

Bár Ukrajna már bevetett néhány ballisztikus rakétát Oroszország ellen, amelyeket az Egyesült Államoktól kapott, keményen dolgozik azon, hogy fejlessze a haditechnikai eszközök hazai gyártását, és csökkentse függőségét a nyugati segélyektől.

Egyelőre azonban Ukrajna leginkább a külföldről érkező katonai szállítmányokra támaszkodik az Oroszország elleni védekezésben. A fórumon számolt be Zelenszkij arról is, hogy Ukrajna néhány újonnan érkezett, nyugati országok által küldött F–16-os vadászrepülőgépet használt, hogy az elmúlt napokban Oroszország által kilőtt rakéták egy részét elfogja – de az országnak több gépre lenne szüksége.

Az elmúlt két éjszaka Oroszország intenzív drón- és rakétatámadások sorozatával sújtotta Ukrajnát, amelyeknek több halálos áldozata volt, és áramszüneteket okoztak az ország különböző területein.

Ezek a támadások azt mutatják, hogy Moszkvának nem áll szándékában leállítani a háborút – mondta Zelenszkij elnök. „Ha béketárgyalásokat akarnak, akkor nem indítanak 230 légicsapást” – tette hozzá.

Igaz, a kurszki támadás óta Oroszország jelezte, hogy nem hajlandó béketárgyalásokat folytatni Ukrajnával. „A tárgyalások témája jelenleg eléggé elvesztette aktualitását” – mondta kedden Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Oroszország kegyetlen bosszúra készül

Amennyiben hihetünk Anatolij Antonov washingtoni orosz nagykövet szavainak, békekötés helyett Oroszország véres bosszúra készül. Elmondása szerint az orosz vezetés úgy döntött, hogy reagál az Ukrán Fegyveres Erők Kurszki területen végrehajtott hadműveletére, válaszlépése keretében pedig keményen megbünteti Kijevet.

„Őszintén mondom, hogy az elnök (Vlagyimir Putyin – a szerk.) döntést hozott. Szilárd meggyőződésem, hogy mindenki szigorú büntetést fog kapni azért, ami a Kurszki területen történt” – idézte a TASZSZ orosz állami hírügynökség a diplomatát.

A CNN jóval a diplomata kijelentését megelőzően készített riportot az orosz határ közelében élő ukránokkal, akik pont amiatt aggódtak, hogy Oroszország vérfürdőt rendez Ukrajnában a kurszki offenzíva megtorlásaként.

Sok szerencsét kívánok a mieinknek, mert ha nem tartják meg a most elfoglalt területeket, akkor szerintem sok baj lesz Szumi térségében. Ez lesz a második Mariupol, azt hiszem

– mondta egy korábbi katona.

A Donyecki területen található Mariupol hónapokig tartó ostrom és bombázás, több ezer bejelentett haláleset, valamint rengeteg horrorisztikus történet után 2022-ben került orosz ellenőrzés alá.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: A háborúban lerombolt határellenőrző pont 2024. augusztus 16-án Szudzsa, Oroszország. Fotó: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images)