Kiszivárgott: egyre inkább szigorítanák a szabadtéri dohányzást Nagy-Britanniában

2024.08.29. 10:57
A miniszterek a dohánytermékek fokozatos kivonásának részeként a szabadtéri dohányzás szigorúbb korlátozását fontolgatják. Betiltanák a dohányzást a kocsmák kertjeiben, a szabadtéri éttermekben, a kórházak és a sportpályák előtt az Egyesült királyságban.

A brit parlament fokozatosan betiltaná a dohánytermékek vásárlását, használatát pedig korlátozná. Az intézkedésekre dohány- és vape-törvénytervezetének szigorított változatának részeként tesznek javaslatot, amely betiltaná a dohányárusítást mindazoknak, akik 2009 januárjában vagy azt követően születtek. Ezt a törvényjavaslatot a parlament elé terjesztették, de az általános választások kiírása után elbukott. A brit parlament most ígéretet tett: újra beterjesztik a törvényt, hogy fokozatosan emeljék a cigarettavásárlás korhatárát.

A The Sun szerint kiszivárogtatott Whitehall-papírok erősítették meg a dohányzási tilalom kiterjesztésének tervét a kormányon belüli ellenállás ellenére. Az angol Egészségügyi és Szociális Minisztérium közölte, hogy a szivárgott információkat nem kommentálja, de egy sor intézkedést fontolgat annak érdekében, hogy „végre füstmentes legyen Nagy-Britannia”.

A minisztérium szóvivője azt mondta:

A dohányzás évente 80 ezer emberéletet követel és milliárdokba kerül az adófizetőknek. Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük a gyermekeket és a nemdohányzókat a passzív dohányzás ártalmaitól.

Lord Stewart Wood, a munkáspárti Gordon Brown egykori tanácsadója a BBC Newsnight című műsorában a Sun címlapsztoriját megvitatva elmondta: „Különbség van aközött, hogy valaki kint dohányzik, miközben egy erdőben sétál, és aközött, hogy valaki kint dohányzik, ahol nagy embercsoportok, különösen gyerekek vannak koncentráltan, például éttermekben, kocsmák kertjeiben, futballmérkőzéseken.”

Anita Boateng, a konzervatívok korábbi különleges tanácsadója azonban azt mondta a BBC-nek: 

A lényeg az, hogy egy kocsmakert külső részén, egy fallal körülvett területen tartózkodnak. Nem kell ott állnod, ha nem akarsz passzívan dohányozni. 

Korábban, amikor miniszterelnök volt, Rishi Sunak terveket fogalmazott meg a „füstmentes nemzedék” megteremtésére és a dohányzással összefüggő halálesetek számának csökkentésére. A dohány- és vape-törvénytervezetét azonban félretették, miután májusban kiírta az általános választásokat. Ha a törvény jogerőssé vált volna, a dohányáru eladása a 2009. január 1-je után születettek számára illegálissá vált volna – írja a BBC.