18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Véres káoszba fulladt a 334 életet követelő túszdráma Oroszországban, ami Putyin hatalmát is megrengette

GettyImages-51264822
2024.09.01. 18:16
A beszláni túszdráma áldozatainak hozzátartozói vasárnap az intézmény romjainál rótták le kegyeletüket, és megemlékeztek arról a 334 emberről, köztük 186 gyermekről, akik életüket vesztették Oroszország legtöbb halálos áldozattal járó terrortámadásában.

Az iskolai harangok helyi idő szerint vasárnap 9 óra 15 perckor szólaltak meg a 20 évvel ezelőtti túszdráma kezdetének emlékére, miközben a gyászolók virágokat helyeztek el és gyertyákat gyújtottak − ezzel tisztelegtek az embertelen körülmények között fogva tartott túszok előtt, kezdte összefoglalóját a The Moscow Times.

2004. szeptember 1-jén csecsen fegyveresek megrohamozták az észak-oszétiai Beszlán 1. számú iskolát, követelve az orosz erők kivonását Csecsenföldről. A fegyveresek 1100 túszt ejtettek, köztük gyerekeket, szülőket és tanárokat, akik az új tanév kezdetét ünnepelték az iskolában.

A túszokat csaknem 52 órán át tartották fogva élelem és víz nélkül.

A fegyveresekkel folytatott feszült tárgyalások nagyrészt eredménytelenül teltek, mivel a támadók nem voltak hajlandók engedni követeléseikből. A beszláni tragédia − beleértve az iskola biztonsági erők általi megrohamozását − széles körű felháborodást és gyászt váltott ki, valamint éles kritikát az orosz hatóságokkal szemben.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága határozatban ítélte el az orosz hatóságok inkompetenciáját 

2017-ben a beszláni áldozatok családja által benyújtott közös panaszra válaszul az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) úgy döntött, hogy az orosz kormány nem a valószínűsíthető támadásra utaló bizonyítékok alapján cselekedett, hanem „válogatás nélkül erőszakot” alkalmazott, ami hozzájárult a túszok halálához, és egyéb mulasztásokat követett el az orosz állampolgárok életének védelmét illetően.

Az EJEB határozata, amely az összegyűjtött bizonyítékokat és tanúvallomásokat vizsgálta, azt is kimondta, hogy az orosz hatóságoknak információi voltak a tervezett támadásról, és nem tudták megakadályozni, de a biztonsági intézkedések fokozását és a lakosság figyelmeztetését is elmulasztották.

Sajnos az európai bíróság határozatának egyetlen pontját sem követik, és ez nagyon szomorú

− mondta Szuszanna Dudijeva, a Beszláni Anyák csoportjának vezetője vasárnap egy kerekasztal-beszélgetésen a tragédiáról.

A túszdráma harmadik napján az iskolában robbanások sorozata következett be, ami káoszt okozott, és kiváltotta az orosz különleges erők támadását. Egyelőre nem tudni, hogy a robbanások véletlen detonációk voltak-e, vagy a fegyveresek indították be őket, akik bombákat helyeztek el az iskolában.

„Újra és újra visszatérünk 2004 szeptemberének első három napjára, mert még mindig vannak kérdések, aggódunk, hogy nem történt meg minden, mert nincs objektív vizsgálat” − mondta a Beszláni Anyák csoportjának vezetője. „Attól tartunk, hogy ez megismétlődhet. Ismét a nyomozó szervekhez fogunk fordulni, hogy indítsák újra a beszláni támadással kapcsolatos vizsgálatot” − tette hozzá Dudijeva.

Az orosz elnök is ellátogatott a húsz éve történt tragédia helyszínére

Vlagyimir Putyin elnök, akit az elmúlt 20 évben az áldozatok hozzátartozói bíráltak, augusztus 20-án 2014 óta először látogatott Beszlánba. Virágot helyezett el, letérdelt és keresztet vetett az Angyalok Városának emléktemetőjében az áldozatok tiszteletére. A TASZSZ állami hírügynökség szerint a mészárlás óta először látogatott el az iskolába is.

Az orosz elnök az áldozatok szüleivel is beszélt, majd a 2000-es évek eleji terrorizmus elleni harcot hasonlította Oroszország ukrajnai inváziójához. 

Oroszország legyőzte a terroristákat a Kaukázusban, és le fogja győzni a Donbaszban és a kurszki régióban bűncselekményeket elkövető neonácikat

− mondta, utalva a Délnyugat-Oroszországban zajló ukrán betörésre reagálva.

A Beszláni Anyák elégedetlenek a túszdráma kivizsgálásával

A Putyinnal folytatott találkozón a Beszláni Anyák csoportja csalódottságának adott hangot amiatt, hogy az iskola ostromának kivizsgálása még mindig nem fejeződött be − árulta el Aneta Gadijeva, a csoport társelnöke egy orosz független hírügynökségnek.

Putyinnak az Ukrajnával kapcsolatos megjegyzéseivel ellentétben a találkozónak ezt a részét nem közvetítette az állami televízió. Gadijeva szerint Putyin válaszában azt mondta, hogy nem ismeri a nyomozás állását, és meg fogja kérni az Orosz Nyomozó Bizottság vezetőjét, hogy vonja be a vizsgálatba.

Egy vasárnap közzétett nyílt levélben Ella Keszajeva, aki több hozzátartozóját is elvesztette a tragédiában és nyíltan bírálta a hivatalos nyomozóhatóságot, felszólította a beszláni hadműveletben részt vevő öt orosz tábornokot, hogy válaszoljanak a számos vádra.

„Önök a törvények felett állnak, mintha nem is lett volna Beszlán, és 15 éve békében és tiszteletben élnek” − áll a levélben. „Mondják el, ki adott parancsot arra, hogy halálos fegyvereket használjanak az iskola ellen”.

(Borítókép: Virágok a lerombolt iskola romjainál 2004. szeptember 5-én, Beszlanban. Fotó: Scott Peterson / Getty Images)