Újabb európai országban tiltották be az iskolai mobiltelefon-használatot

2024.09.02. 14:33
Az idei tanévtől kezdve tilos a mobiltelefon használata az általános iskolákban, a szigorítást az olaszok nyolcvanhárom százaléka támogatja egy hétfőn közzétett felmérés szerint. A szigorításról Európa-szerte vita folyik. Norvégiában, Svédországban, Finnországban korábban már kitiltották az okostelefonokat az iskolákból.

A SkyTG24 hírtelevízió által készített felmérés szerint a rendelkezést az olaszoknak 13 százaléka nem helyesli, 4 százaléknyian pedig nem mondtak véleményt a kérdésben. A számok azt mutatják, hogy a jobboldali szavazók körében népszerűbbnek számít a tiltás, mint a balközépre voksolók között – adta hírül az MTI. 

A mobiltelefonok kitiltásáról Giuseppe Valditara oktatási miniszter még júliusban döntött. Idén szeptembertől az óvodákban, valamint az általános iskolák első öt osztályában nem engedélyezett, hogy a diákok mobiltelefont használjanak, még oktatási vagy tanulási célból sem.

Táblagépeket, számítógépeket és más technológiai eszközöket tanári felügyelettel használhatnak. A tanév kezdete szokás szerint térségenként változik: elsőként az alpesi Bolzanóban nyitnak újra az oktatási intézmények szeptember 5-én. Négy nappal később indul a tanév Trento területén, majd szeptember 11-én Friuli-Venezia Giulia, Valle d'Aosta, Veneto, Piemonte, Marche és Umbria tartományban. Közép- és Dél-Olaszország nagy részén szeptember 16-án kezdődik az iskola.

A felmérés szerint az olaszok 49 százaléka a jövőben nem akarja októberre halasztani a tanévkezdést, ami a rendkívüli hőség miatt merült fel lehetőségként. Harmincnyolc százaléknak tetszik a későbbi iskolakezdés ötlete, a többiek nem mondtak véleményt a kérdésben.

Több európai országban vannak korlátozások

Mint írtuk, Európa-szerte folyik vita a gyerekek mobiltelefon-használatáról, a legtöbbször csak korlátozó intézkedéseket hoznak, nem veszik el tőlük a készüléket. Norvégiában, Svédországban, Finnországban korábban már kitiltották az okostelefonokat az iskolákból. A szlovák oktatási minisztérium a gyerekek lelki egészségére hivatkozva januártól az általános iskolák 1–3. osztályában a kisdiákoknak az egész iskola területén megtiltaná a mobiltelefon-használatot, a 4–6. osztályosoknál csak oktatási céllal a pedagógus adhatna erre engedélyt. Robert Fico miniszterelnök szerint a gyerekeknek nincs okuk a készülékek iskolai használatára, de ez forradalmat robbant ki a diákok között. 

Németországban nem született erről általános érvényű rendelet, de a legtöbb középiskolában csak akkor használhatják az órán az eszközt, ha oktatási célból a tanár kéri erre őket.

Hollandiában az érvényben lévő irányelv szerint már év eleje óta nem vehetik elő a középiskolások a tanítás ideje alatt a készüléket, szeptembertől ezt az általános iskolákra is kiterjesztik. Olaszországban a legszigorúbbak a kérdésben, már 2007-ben bevezették a közoktatási intézményekben az órákon a telefontilalmat. Angliában február óta van érvényben iránymutatás, mely szerint a tanítási napon nem használhatják a gyerekek mobiljukat, de az intézményvezetőkre bízzák a döntést saját telefonhasználati politikájukról.

Portugália kompromisszumos megoldással kísérletezik: havonta több telefonmentes napot vezet be az iskolákban, míg Spanyolországban egyes autonóm régiókban iskolai tilalmat rendeltek el, de az egész országban ez nincs érvényben.

Nagy port kavart a magyarországi rendelet

Magyarországon augusztus elején jelent meg a rendelet, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát az iskolákban. Ugyan bevihetik a készülékeket a gyerekek, de le kell adniuk az intézmény erre kijelölt illetékesének a tanítás kezdete előtt, ezeket elzárt helyen tárolják, majd a nap végén visszaadják nekik. A Nemzeti Pedagógus Kar lapunknak ezt úgy értékelte, hogy a korlátozás már régóta indokolt volt, mivel maguk is tapasztalják, hogy az okostelefonok elvonják a gyereke figyelmét a tanítástól.

A budapesti Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete a tanév megkezdése előtt közölte, hogy nem veszik el a diákoktól a digitális eszközöket a tanítás előtt. Ezt azzal indokolták, hogy ésszerűtlen lenne, mivel az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. A Belügyminisztérium emiatt azonnali hatállyal felmentette pozíciójából Mészáros Csabát, a gimnázium igazgatóját. A tárca indoklása szerint egy „jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”.

A menesztett intézményvezető a gimnáziumban tanárként folytatja munkáját. Az eset miatt szerda este tüntetést szerveztek a gimnázium elé, hogy így álljon ki a menesztett igazgató mellett kollégái, diákok és szülők nagy tömege. Az Index a helyszínről tudósított erről.