Már párttársa is a nyilvánosságban kritizálja Orbán Viktor barátját

GettyImages-1234594407
2024.09.06. 20:03
Nem mindennapi jelenet zajlott le a lengyel politika jobboldalán, hiszen a Jaroslaw Kaczynski által vasmarokkal irányított Jog és Igazságosságban (PiS) és a vele szövetséges pártokban nem túl jellemző, hogy valaki megkérdőjelezi a pártelnök szavait. Ugyanakkor a héten Beata Szydlo korábbi miniszterelnök így tett, aki ugyan Kaczynski nevét nem említette, de így is kifejezte, hogy nem ért egyet pártelnökével. Megjelentek volna most már a PiS-en belüli repedések a nyilvánosságban is?

Az utóbbi időben elkezdte visszaszerezni a szavazók bizalmát a 2023-as októberi parlamenti választások után ellenzékbe vonult jobboldali-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS). Azonban az önkormányzati választáson a várthoz képest már jobban szereplő párt számára ez továbbra sem jelenti azt, hogy béke és nyugalom honolna a lengyel politika jobboldali térfelén.

Miközben a PiS pártelnöke, Jaroslaw Kaczynski arra készül, hogy beolvasztja pártjába a választás után a PiS elnökségét többször is kritizáló Szuverén Lengyelországot, a párt varsói irodájában továbbra sem tudják, ki legyen a jövő májusi elnökválasztáson a PiS elnökjelöltje.

A párt arca és ökle, Kaczynski azonban augusztus végén egy interjúban elárulta, személy szerint ő milyen jelöltben gondolkodik, miután a PiS támogatását élvező Andrzej Duda köztársasági elnök ciklusa lejár és nem választható majd újra.

Nyilvánvaló, hogy [a jelölt] férfi. Fiatalnak, magasnak, impozánsnak és jóképűnek kell lennie. A választók magasra teszik a követelmények mércéjét. Kell lennie családnak, jól kell tudnia angolul, de a legjobb az lenne, ha két nyelvet tudna

– írta körül a pártelnök a jobboldali párt szerinte tökéletes jelöltjét, ami kapcsán kijelentette, hogy az ukrajnai háború miatt elképzelhetetlennek tartja, hogy egy ilyen helyzetben egy nő képes lenne betölteni a köztársasági elnöki pozícióval járó feladatokat. Ehhez hozzátette, hogy pártjában nehezen talál megfelelő női jelöltet.

Bár Kaczynski még nem árult el nevet, a leírásnak megfelel például a párt parlamenti frakcióvezetője, Mariusz Blaszczak korábbi honvédelmi miniszter, akit személyesen ő jelölt jelenlegi pozíciójába. Leginkább csak azt nevezte meg, kik nem lesznek biztosan: Mateusz Morawiecki korábbi miniszterelnök, akinek végső győzelmét jelenleg csodának tartaná a pártelnök, valamint leírása alapján bárki, aki nő.

Utóbbival Beata Szydlo korábbi miniszterelnök nem ért egyet, ő nyilvánosság előtt kérdőjelezte meg Kaczynski nyilatkozatát, igaz, név szerint nem említette pártjának elnökét.

Apró repedések a párton belül, immáron a nyilvánosságban is

A jelenleg EP-képviselő Szydlo egy rádióinterjúban kifejtette, szerinte Lengyelországban egy nőnek ugyanolyan esélye van, hogy elinduljon az elnökválasztáson, majd aztán elnök is legyen belőle, mint egy férfinak, és szerinte ugyanolyan szinten képes ellátni az elnöki feladatokat is.

A 2015 és 2017 között miniszterelnöki pozíciót betöltő Szydlo az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltjére, Kamala Harrisre utalva úgy fogalmazott:

Ha az az érv, hogy nő ne legyen elnök háború idején, akkor azt mondanám, hogy jelenleg egy nő a vezető jelölt az elnöki posztra a világ legerősebb országában, amely döntő szerepet játszik a NATO-ban.

Elsőre nem tűnik túlzóan erős kijelentésnek Szydlo nyilatkozata, ugyanakkor a PiS-t Kaczynski már évtizedek óta vasmarokkal fogja, és

a nyilvánosságban nem jellemzőek még az ilyen indirekt kiszólások sem, pláne az olyanok, amelyekben a pártelnököt kérdőjelezik meg.

Ezeket általában vagy zárt ajtók mögött beszélik ki, vagy kiszivárogtatják a sajtónak, azonban Kaczynski ezekre általában keményen reagál: miután sokan arról kezdtek pletykálni, hogy a 2023-as választási vereség után Kaczynski lassan nyugdíjba vonulhatna a macskái közé, a pártelnök azonnal rövidre zárta a pletykákat, hogy ezzel is megállítsa a Kaczynski utáni időkre készülő pártelnökaspiránsok háttérben való ügyködését.

Sőt, a pártelnöknek sikerült megállítania a tavalyi parlamenti választások óta tapasztalt támogatásvesztést, és stabilizálnia a párt támogatottságát.

Versengés az elnökjelöltségért a lengyel politika bal- és jobboldalán

Annak ellenére, hogy Szydlo az interjú során arról beszélt, ő maga sohasem kacérkodott az elnökjelöltséggel, és a jelölt személyéről sem ő, hanem pártja dönt majd, az egykori miniszterelnököt továbbra is az egyik potenciális jelöltként tartják számon, Kaczynski kijelentése ellenére. Az interjú során mindezt a műsorvezető ráadásul úgy kérdezte meg, hogy előtte a 2015-ös parlamenti választásra utalva kifejtette, akkor Szydlo volt a PiS kampányának arca és lelke.

Az elnökjelöltség – pláne ha az egy egy választási sikerrel párosul – ugyanis megnövelné a lengyel politika jobboldalán az adott személy és a mögötte álló csoportok jelentőségét.

Annak ellenére, hogy Kaczynski 2020-ban még úgy nyilatkozott, 2025-ben már nem ő fogja vezetni a PiS-t, idén márciusban mégis jelöltette magát a következő tisztújító kongresszusra. Kora miatt azonban nem sokan gondolják, hogy a 75 éves politikus sokáig marad a párt élén – egyébként a közvélemény-kutatások szerint is a lengyelek úgy látják, jobb lenne, ha Kaczynski átadná másnak a stafétát, amit maga a pártelnök is érez, ezért augusztus végén lényegében kijelölte, hogy visszavonulása esetén Blaszczakot látná szívesen a párt élén.

Egyébként nem kizárólag a PiS-ben tartanak elnökjelölti castingokat és versengenek a jelöltek, hanem ugyanúgy a három pártszövetségből (a jobbközép-liberális KO, a centrista-civil Polska 2050-ből és agrárius Lengyel Parasztpártból álló Harmadik Út, valamint a szélsőbaltól a balközépig összefogó Lewica) álló kormányoldalon is, ahol jelenleg csak az a biztos, hogy a 2020-as harmadik helye után az időközben a Szejm házelnökévé választott Szymon Holownia ismét megméretteti magát.

A kormányt adó koalícióban pedig most arról megy a töprengés, hogy mindenki álljon be Holownia mögé, vagy mindegyik párt indítson külön jelöltet.

Donald Tusk eddig még nem jelentette ki, hogy pártszövetsége, a KO állít-e saját jelöltet, de valószínű, hogy a KO 2020-as elnökjelöltje, a jelenlegi varsói polgármester, Rafal Trzaskowski szívesen elindulna. Erre elég nagy is az esély – még maga Kaczynski is Trazkowskira utalva jelentette ki, hogy a PiS-nek egy fiatal, több nyelven beszélő jelöltre van szüksége, és a varsói polgármester ilyen.

(Borítókép: Jaroslaw Kaczynski és Orbán Viktor Krakkóban 2016. december 9-én Fotó: NurPhoto / Getty Images)