Fokozódik a feszültség a Közel-Keleten, az Egyesült Államok erősítést küld a térségbe

2024.09.24. 07:26
A Pentagon hétfő este közölte, hogy az Egyesült Államok a regionális feszültségek fokozódása miatt tovább növeli a Közel-Keleten állomásozó erőit. Mindeközben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök angolul fordult a libanoni lakosokhoz: azt kérte tőlük, hogy meneküljenek el a veszélyes területekről. Aggodalomra ad okot, hogy Libanonban a 2006-os, Izrael és Hezbollah közötti véres konfliktus óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint a hétfői légicsapásokban.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője részletek említése nélkül napi sajtótájékoztatóján annyit mondott, hogy az Egyesült Államok a regionális feszültségek fokozódása miatt tovább növeli a Közel-Keleten állomásozó erőit, de kis létszámú katonai kontingensről van szó. Azt nem közölte, hogy milyen feladataik lesznek az új egységeknek. 

Az Egyesült Államok jelenleg összesen mintegy 40 ezer katonát állomásoztat a Közel-Keleten,

részben az Izrael és Hamász közötti kialakult háború miatt oda vezényelt haditengerészeti kötelékek tagjaként. 

Az MTI szerint a Pentagon szóvivője arról is beszámolt, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter szombaton és vasárnap is telefonon beszélt Yoav Gallant izraeli védelmi miniszterrel, akinek megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét Izrael védelme iránt a libanoni Hezbollahhal kiéleződött feszültség miatt.

Az izraeli miniszterelnök üzent a libanoni civileknek

Mint ismert, több száz rakétával támadta egymást hétfőn a Hezbollah és az izraeli hadsereg. Izraelben a Hezbollah mintegy száznyolcvan rakétáját észlelték, többségüket elfogták, eközben az izraeli hadsereg (IDF) célzott légicsapást hajtott végre Bejrút Dahijja nevű kerületében, a Hezbollah fellegvárában a milícia harmadik legfontosabb embere, déli egységeinek parancsnoka, Ali Karaki ellen, aki életét vesztette.

Izrael Libanon belső országrészeiben, így a Bekaa-völgyben és Baalbek város térségében is csapásokat hajtott végre harci gépekről. A libanoni egészségügyi minisztérium frissítése szerint az izraeli légicsapások halálos áldozatainak száma 492-re emelkedett Libanonban hétfő estére. A halottak között 35 gyerek és 58 nő is van, a sebesültek száma meghaladja az 1600-at.

Joáv Galant izraeli védelmi miniszter a hadsereg főhadiszállásán tartott helyzetértékelő megbeszélésen példa nélkül állónak nevezte a hétfői nap katonai eredményeit. Azt mondta, Haszan Naszrallah sejk maradt egyedül életben a Hezbollah csúcsvezetéséből, a Radvan Erők kommandósegységeit megsemmisítették több tízezer rakétájukkal együtt. „Leromboljuk azt, amit húsz éven keresztül, a második libanoni háború óta felépítettek” – mondta Galant.

A kormány hétfő este sürgős telefonos szavazással jóváhagyta Galant védelmi miniszter azon javaslatát, hogy a polgári védelem hétfő estig országos rendkívüli állapotot hirdessen ki. A Haifától északra fekvő területeken két nappal meghosszabbították a kényszerszünetet az iskolákban.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök angolul fordult a libanoni lakosokhoz hétfőn.

A mi háborúnk nem Önök, hanem a Hezbollah ellen folyik, ne hagyja, hogy veszélybe sodorják az életét. A Hezbollah túl sokáig használta önöket élő pajzsként, rakétákat helyezett el a nappalijukban, a garázsukban. Ezek a rakéták közvetlenül a városainkra irányulnak. Ahhoz, hogy megvédjük állampolgárainkat a Hezbollah támadásaitól, meg kell semmisítenünk ezeket a fegyvereket

– hangsúlyozta Netanjahu.

„Az IDF már ma reggel figyelmeztette Önöket, hogy meneküljenek el a veszélyes területekről. Kérem, vegyék komolyan ezt a figyelmeztetést. Ne hagyják, hogy a Hezbollah veszélybe sodorja Libanont, az önök és szeretteik életét! Hadműveletünk befejeztével nyugodtan visszatérhetnek otthonukba” – ígérte az izraeli kormányfő a libanoni civileknek hétfő este. 

Több ezren útnak is indultak Libanonban

Eközben Joe Biden amerikai elnök hétfőn a Fehér Házban az Izrael és Libanon közötti feszültség enyhítéséről és a gázai tűzszünet esélyeiről tárgyalt az Egyesült Arab Emírségek uralkodójával. A találkozót megelőzően Joe Biden arról beszélt, hogy munkatársai állandó kapcsolatban állnak térségi partnerekkel, és azon dolgoznak, hogy enyhüljön a feszültség, ami lehetővé tenné, hogy az emberek visszatérhessenek otthonaikba az izraeli–libanoni határ mentén.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma már szombaton figyelmeztetést adott ki, és arra sürgette a Libanonban tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy a többi között Bejrútot ért támadások és az Izrael–Hezbollah fegyveres konfliktus miatt hagyják el az országot, amíg erre kereskedelmi utazási lehetőségek nyitva állnak.

Az egyiptomi külügyminisztérium felszólította a „nemzetközi hatalmakat és az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy azonnal avatkozzanak közbe annak érdekében, hogy „véget vessenek a veszélyes izraeli eszkalációnak Libanonban”. A tárca arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi helyzetből „globális regionális háború” bontakozhat ki.

Mohammed asz-Szudáni iraki miniszterelnök bejelentette, hogy sürgősségi tanácskozást hívott össze az ENSZ New-York-i közgyűlésén részt vevő arab delegációk vezetői számára, hogy megvitassák „a cionista agresszió hatásait” Libanonban és hogy „együttműködjenek Izrael bűncselekményeinek leállítása érdekében”.

A török külügyminisztérium közleményében azzal vádolta meg Izraelt, hogy a Dél-Libanon elleni légicsapásaival olyan „új szakaszt nyitott meg, amely az egész régiót káoszba fogja taszítani”. 

New Yorkban, ahol az ENSZ Közgyűlését tartják, Jean-Noel Barrot francia külügyminiszter hétfőn bejelentette, hogy Párizs „a Biztonsági Tanács rendkívüli ülésének összehívását kéri Libanon ügyében”. 

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell is azt mondta: „A totális háború küszöbén állunk.” António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivője szerint aggodalomra adnak okot a sok libanoni civil haláláról szóló jelentések.

Libanonban a 2006-os, Izrael és a Hezbollah közötti véres konfliktus óta nem haltak meg egy nap alatt olyan sokan, mint a hétfői légicsapásokban.

Az izraeli hadsereg is figyelmeztette a Libanon déli és keleti térségeiben lakó embereket, hogy hagyják el otthonukat, mielőtt a Hezbollah elleni műveleteket nagyobb területekre terjesztik ki. Több ezren útnak is indultak Libanonban, a Szidón déli kikötővárosból kivezető autópálya megtelt a Bejrút felé tartó autókkal.

Július után először bombázta múlt pénteken az izraeli légi erő Libanon fővárosát, miután a Hezbollah 140 rakétát lőtt ki Észak-Izraelre. Mindkét támadást megtorlásként hajtották végre. Ezek a támadások a múlt hét eleji csipogókkal és walkie-talkie-kkal végrehajtott robbantásokkal függenek össze, ezekre adott választ a libanoni szervezet, Haszan Naszrallah, a Hezbollah vezetőjének állítása szerint.