Izrael támadást indított Jemen ellen, videón a pusztítás

AFP  20240929  36HF9NJ  v1  HighRes  LebanonIsraelPalestinianCon
2024.09.29. 21:30
Izrael vasárnap légicsapások sorozatát indította a jemeni húszi célpontok ellen, miközben folytatta a libanoni Hezbollah elleni támadását is. Az izraeli kormány továbbá kiterjesztette az Irán által támogatott csoportok elleni támadásait az egész Közel-Keletre, ami azzal a kockázattal jár, hogy felgyorsítja a regionális háború eszkalációját.

A jemeni Hodeidah kikötője elleni támadásban több tucat izraeli repülőgép vett részt, és a Ras Issa és a Hodeidah kikötőiben lévő üzemanyag-létesítmények, erőművek és dokkok voltak a célpontok. Ez volt az egyik legnagyobb ilyen művelet, amelyet a csaknem egy éve tartó válság kezdete óta láthattunk. Izraeli katonai tisztviselők szerint a rajtaütés a Jemen nagy részét ellenőrző, Irán által támogatott fegyveres csoport, a húszik ellen irányult. A húszik hónapok óta tüzelnek izraeli célpontokra, azzal az indokkal, hogy szolidaritást vállalnak a gázai palesztinokkal.

A vasárnap célba vett helyszíneket a jemeni fővárost, Szanaát 2014-ben elfoglaló húszik arra használták, hogy „iráni fegyvereket és katonai szükségletekre szánt készleteket szállítsanak a térségbe” – áll az izraeli hadsereg közleményében.

„Az elmúlt évben a húszik Irán irányításával és finanszírozásával, valamint iraki milíciákkal együttműködve működtek Izrael állam megtámadása, a regionális stabilitás aláásása és a globális hajózás szabadságának megzavarása érdekében” – közölte a hadsereg.

A jemeni csapások és a libanoni támadások újabb hulláma 48 órával az után az izraeli hadművelet után következett be, amelynek során Bejrútban megölték Haszan Naszrallahot, a Hezbollah veterán vezetőjét. Naszrallah halála óta az Irán által is támogatott Hezbollah kijelentette, hogy folytatja a harcot Izrael ellen. Vasárnap reggel a Hezbollah egy csoportos tüzérségi támadást indított Izrael ellen.

Libanon nem alszik

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint több mint 1000 ember halt meg Libanonban azóta, hogy Izrael fokozta a Hezbollah erődítményeinek bombázását. A dél-libanoni Ain Deleb várost vasárnap ért izraeli támadásban az előzetes adatok szerint 24 ember meghalt, és 29 másik megsebesült – közölte közleményében a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a légierő több tucat célpontra, köztük kilövőállásokra és fegyverraktárakra mért csapást, míg a haditengerészet közölte, hogy nyolc, Libanon irányából érkező rakétát semmisített meg. A csapások Libanon déli részére koncentrálódtak, ahol közel egy éve tart az Izrael és a Hezbollah közötti tűzharc.

Vasárnap éjjel és egész nap drónokat lehetett hallani a libanoni főváros minden része felett repülni. Bejrútban kitelepített családok töltötték az éjszakát a Zaitunay-öbölben, a bejrúti vízparton található éttermek és kávézók sorai között. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint „jóval több mint 200 ezer ember kényszerült elhagyni lakóhelyét Libanonon belül”, és több mint 50 ezren a szomszédos Szíriába menekültek.

Az izraeli médiában megjelent jelentések szerint az IDF (izraeli hadsereg) vezetése továbbra is egy heteken belüli szárazföldi offenzívát szorgalmaz, mivel úgy látja, hogy lehetőségeik egyre fogyatkoznak. Netanjahu szombaton azt mondta, hogy Naszrallah megölése elkerülhetetlen volt ahhoz, hogy „a térségben az elkövetkező évekre megváltoztassák az erőviszonyokat”. Hozzátette: „Naszrallah nem csak egy terrorista volt, ő volt a terrorista”, és kihívásokkal teli napokra figyelmeztetett.

A háború nem megoldás

A Hezbollah és Izrael közötti tűzszünetre irányuló nemzetközi diplomáciai erőfeszítések nem sok előrelépést hoztak, bár a libanoni tájékoztatási miniszter, Ziad Makary egy vasárnapi kabinetülésen azt mondta, hogy az erőfeszítések továbbra is folyamatban vannak.

A Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby vasárnap azt nyilatkozta, hogy Izrael nem lesz képes biztonságosan visszavinni az embereket otthonaikba az ország északi részén, ha totális háborút fog vívni a Hezbollah vagy Irán ellen. Izrael kinyilvánított célja libanoni hadjáratával az, hogy biztonságossá tegye északi területeit a Hezbollah rakétáival szemben, és lehetővé tegye a több mint 60 ezer kitelepített embernek, hogy visszatérhessen. „Egy totális háború a Hezbollahhal és Iránnal nem a megfelelő módja ennek. Ha biztonságosan és fenntartható módon akarjuk hazajuttatni ezeket az embereket, úgy gondoljuk, hogy a diplomáciai út a helyes” – mondta Kirby a CNN-nek.

Az európai külügyminiszterek fokozták a tűzszünetre vonatkozó felhívásaikat, mivel aggódnak amiatt, hogy Naszrallah megölése Libanon és a régió súlyos destabilizációjával járhat. Izraelnek „azonnal le kell állítania a libanoni csapásokat” – mondta Jean-Noël Barrot francia külügyminiszter, hozzátéve, hogy országa ellenzi az izraeliek bármilyen szárazföldi hadműveletét.

David Lammy, a brit külügyminiszter az X-en közölte, hogy beszélt a libanoni miniszterelnökkel, Najib Mikatival. „Egyetértettünk abban, hogy azonnali tűzszünetre van szükség, hogy véget vessenek a vérontásnak. A diplomáciai megoldás az egyetlen út a biztonság és a stabilitás helyreállításához a libanoni és az izraeli nép számára” – írta Lammy.

Ferenc pápa vasárnap a libanoni izraeli légicsapásokról kérdezve bírálta a katonai támadásokat, amelyek szerinte „túlmutatnak az erkölcsön”. „Még a háborúban is van erkölcs, amelyet meg kell védeni” – mondta a pápa. „A háború erkölcstelen. De a háború szabályai adnak neki némi erkölcsöt.”

Mi vezetett idáig?

A Hezbollah és Izrael közötti harcok több évtizede tartanak. A konfliktus párhuzamosan zajlik Izraelnek a Hamász elleni gázai háborújával, amely az Irán által támogatott palesztin csoport Izrael elleni, 2023. október 7-i támadása után kezdődött.

Naszrallah halála a Hezbollah számára pusztító két hetet zárta le, amely a tagjai által használt több ezer csipogó és adó-vevő készülék felrobbantásával kezdődött. A támadásban, amelyet a Moszadnak, az izraeli külföldi hírszerző szolgálatnak tulajdonítottak, 42-en haltak meg, és több ezren sebesültek meg, főként a Hezbollah tagjai. A Hezbollah dél-libanoni fellegvárait, a szíriai határhoz közeli Bekaa-völgyet és Bejrút déli külvárosait sújtó izraeli légicsapások közben megölték a csoport többi magas rangú parancsnokát.

Az izraeli hadsereg vasárnap közölte, hogy egy szombati csapásban megölte Nabil Kaoukot, a Hezbollah végrehajtó tanácsának elnökhelyettesét. A Hezbollah megerősítette a halálát, amivel összesen hétre emelkedett a Hezbollah vezetőinek száma, akik az elmúlt 10 napban izraeli csapásokban haltak meg. Köztük van legalább három alapító tag, akik évtizedekig elkerülték a halált vagy a letartóztatást. A Hezbollah vasárnap cáfolta az izraeli állításokat, miszerint meggyilkolták Abu Ali Ridát, a dél-libanoni kulcsfontosságú parancsnokot és az utolsó magas rangú katonai vezetőt, aki életben maradt a légicsapásban. A csoport közölte, hogy csak akkor szünteti be a tüzet, ha Izrael gázai offenzívája véget ér – írja a The Guardian.

(Borítókép: Füst gomolyog egy izraeli csapás után Jemenben 2024. szeptember 29-én. Fotó: Kawnat HAJU / AFP)