új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Ezt Mario Draghi, az EKB korábbi elnöke mondta legutóbbi versenyképességi jelentésében. Hozzá csatlakozott a francia államfő is. A magyar kormányfő is komoly kihívásnak tartja a versenyképességünk hiányosságait.

    A magyar álláspont szerint az Európai Uniónak változnia kell, a magyar elnökség pedig ennek a változásnak a katalizátora akar lenni. Felvetéseket és javaslatokat tudunk tenni a különböző problémák megoldására az elnökségünk ideje alatt.

    Az európai versenyképesség javítása áll a programunk középpontjában, mert a kontinens fejlődésének üteme jóval elmarad az amerikaitól vagy a kínaitól. Kevesebbet költünk K+F-re, és súlyos gondot jelentenek a romló demográfiai adatok.  

  • Mennyiért árulta el a hazát, Miniszterelnök Úr?

    – ezzel a kérdéssel zavarta meg Orbán Viktor nyitóbeszédét a sajtótájékoztatóján a már kötcsei pikniken is papírpénzt szóró Gyekiczki Márton, a Demokratikus Koalíció ifjúsági szervezetének tagja, érdi önkormányzati képviselő.

    Gyekiczki ezenkívül azt kérdezte, mennyit kapott Vlagyimir Putyin orosz, valamint Hszi Csin-ping kínai elnöktől, amiért szerinte elárulta Magyarország, valamint az Európai Unió érdekeit.

    A DK ifjúsági szervezetének a tagját leteperték a teremőrök, majd kivezették a sajtótájékoztató helyszínéről, ezután zavartalanul folytatta Orbán Viktor a beszédét.

  • Kedden délután fél 3-kor kezdődött a sajtótájékoztató, amelyen jelen volt Gál Kinga európai parlamenti képviselő. A kormányfő bevezetőjében elmondta, azért jött, hogy bemutassa holnap a magyar soros elnökség programját. Azonban a várható érdeklődés miatt úgy döntöttek, külön is bemutatják a nemzetközi sajtónak a programot.

    2011 után második alkalommal van magyar elnökség, amely idén július 1-én kezdődött. A 2011-es időszak is válságokkal teli időszak volt, a pénzügyi válság lecsengőben volt, az arab tavasz következményeivel kellett foglalkozni, ám a jelen sokkal bonyolultabb.

    Most Ukrajnában háború van, súlyos konfliktusok dúlnak a Közel-Keleten és Afrikában. A migrációs válság 2015 óta nem volt ilyen súlyos a világban. 

  • A mai nap folyamán nem kizárólag Orbán Viktor ül a mikrofonok elé az Európai Parlamentben, mivel több képviselőcsoport vezetője is megtartotta a plenáris előtti szokásos sajtótájékoztatóját.

    A sajtótájékoztatók alapján a magyar miniszterelnök kemény kérdésekkel néz szembe a szerdai vitán. Az Európai Néppárt elnöke, a bajor Manfred Weber például arról beszélt, hogy a magyar miniszterelnök diplomáciai útjai Moszkvába, valamint Pekingbe nem a békét, hanem az ukrajnai háború meghosszabbítását segíti.

    A szociáldemokrata S&D képviselőcsoportjának elnöke, a spanyol Iratxe García Pérez azzal vádolta meg a magyar kormányfőt, hogy nem EU-s, hanem orosz érdekeket szolgál, miközben folyamatosan veszélyezteti az európai demokráciát – azt ígérte, a vitán az S&D képviselői ezekről fognak beszélni.

    Ugyanígy kemény vitát ígért a liberális Renew EU, valamint az ökobaloldali Zöldek EP-képviselő.

    A sajtótájékoztatókról bővebben itt számoltunk be.

  • Október 9-én, szerdán reggel kilenckor tart vitát az Európai Parlament a magyar soros elnökség programjáról, ahol először Orbán Viktor magyar miniszterelnök mutatja be elnökségének prioritásait.

    Orbán felszólalása után először a képviselőcsoportok vezetői, majd pedig az EP-képviselők fognak felszólalni.

    A meghallgatást eredetileg szeptember 18-ra tervezték volna, azonban a Borisz-ciklon, valamint az árvízhelyzet miatt azt október 9-re halasztották. A magyar soros elnökségről bővebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk, míg a szerdai vitáról részletesebben itt írtunk.

  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök a tervek szerint két órán keresztül válaszol újságírói kérdésekre az Európai Parlamentben kedd délután. A magyar kormányfő egy nappal azelőtt tart sajtótájékoztatót, hogy az EP-ben bemutatná a magyar soros elnökség programját.

    Kövesse az Indexen a sajtótájékoztatót percről percre!