Nagy betűkkel írták a táskára, hogy nincs benne drog, de tele volt kábítószerrel

2024.10.12. 17:41
Az oregoni Portlandben a rendőrök kedd este megállítottak egy autót, amikor észrevettek benne egy táskát, amelyen a következő felirat állt: „Határozottan nem egy kábítószerrel teli táska.” Valójában tele volt kábítószerrel: 79 kék fentaniltabletta, három hamis oxikodontabletta és 230 g metamfetamin volt benne.

Kedd este Portlandben a rendőrök megállítottak egy férfit és egy nőt, akik egy lopott autót vezettek a SE 162. sugárút és a Division kereszteződésének közelében − közölte a portlandi rendőrség. Az autóban a rendőrök észrevették, hogy a Ford Taurus gyújtásán láthatóan babráltak, és kábítószerrel teli zacskókat is kiszúrtak.

„A sofőrt és az utast is letartóztatták” − mondta Kevin Allen őrmester, a portlandi rendőrség sajtószóvivője. „A járműben jelentős mennyiségű csomagolt kábítószer volt, köztük metamfetamin és kék fentaniltabletták, több mérleg, pénz és egy töltött lőfegyver.”

Sok zacskó kábítószert egy barna vászontáskában tároltak, amelyen az állt, hogy „Határozottan nem egy kábítószerrel teli táska”. 

A gyanúsítottakat − a 35 éves Reginald Reynoldst és a 37 éves Mia Baggenstost − kábítószer birtoklásával és lopott jármű birtoklásával vádolják meg.

Reynolds ellen metamfetamin szállítása, metamfetamin jogellenes birtoklása, jármű jogosulatlan használata és lopott jármű birtoklása, valamint kábítószer birtoklása miatt emeltek vádat. Baggenstos majdnem ugyanezekkel a vádakkal néz szembe.

2020-ban Oregon történelmet írt, amikor dekriminalizálta a kemény drogok kis mennyiségben való birtoklását (sokkal kisebb mennyiséget, mint amennyit a rendőrök kedden találtak), annak érdekében, hogy a városi finanszírozást a kriminalizációról a kábítószer által okozott társadalmi problémák kezelésére irányítsák át. Az intézkedés nagyfokú társadalmi támogatottsággal ment át, amely megingott, amikor a Covid–19-járvány idején − amikor a fentanil is széles körben elérhetővé vált, a megfizethető lakhatás pedig kevésbé − megnőtt az államban a túladagolási és hajléktalansági arány.

Szeptemberben az állam a demokrata irányítású törvényhozás alatt újra kriminalizálta a kábítószer-birtoklást.