ENSZ: Tankokkal tört be Izrael a békefenntartók táborába

AFP  20241013  36K24T2  v3  HighRes  TopshotLebanonIsraelPalesti
2024.10.13. 16:12
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az ENSZ-békefenntartók azonnali kivonulását követeli a dél-libanoni térségből. Korábban több támadás is érte a békemisszióban részt vevő katonákat. A misszió hivatalos oldala szerint jelenleg 15 magyar katona szolgál a térségben. Korábban a Honvédelmi Minisztérium arról tájékoztatott, hogy a katonákat nem vonják ki a területről, de az új fejleményekre való tekintettel kérdéseket küldtünk a minisztériumnak.

Cikkünk frissült!

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök felszólította António Guterres ENSZ-vezetőt, hogy „azonnal” vonja ki a békefenntartó erőket Dél-Libanonból, közölte a BBC.

„Főtitkár úr, vigye el az UNIFIL-erőket a veszély útjából. Ezt most azonnal meg kell tenni” – mondta Netanjahu a hivatala által kiadott videónyilatkozatban. Azt is hozzátette, hogy az izraeli hadsereg (IDF) többször kérte ezt, és többször visszautasították abból a célból, hogy emberi védőpajzsot biztosítsanak a Hezbollah terroristáinak.

40 nemzet határozottan elítéli az ENSZ békefenntartói elleni támadásokat Libanonban. Csütörtökön két indonéz békefenntartó megsérült, miután kizuhantak egy megfigyelőtoronyból, amire izraeli tankok lőttek. Pénteken az izraeli hadsereg (IDF) elismerte, hogy csapatai felelősek egy incidensért, amelyben két Srí Lanka-i katona megsérült Naqourában, és hozzátették, hogy az esetet kivizsgálják.

Az ENSZ pedig szombaton közölte, hogy egy másik békefenntartó is megsérült pénteken a Libanon déli részén leadott lövések következtében, bár hozzátette, hogy nem tudja, honnan származik a tűz. Az X-en közzétett, a lengyel ENSZ-misszió által kiadott közös nyilatkozatban az országok szerint az ENSZ libanoni ideiglenes erői (UNIFIL) elleni támadásoknak „azonnal véget kell vetni, és azokat megfelelően ki kell vizsgálni”.

„Az UNIFIL szerepét különösen fontosnak tartjuk a térségben kialakult helyzet eszkalálódásának fényében” – olvasható a nyilatkozatban.

Magyar katonák Libanonban

Október 5-én beszámoltunk arról, hogy a harcok ellenére a magyar katonák továbbra is szolgálatot teljesítenek a térségben. A HVG akkor megkereste a Honvédelmi Minisztériumot, akik akkor még úgy válaszoltak, hogy nem tervezik hazahozni a magyar katonákat.

A szakasz feladatai közé tartozik a tábor őrzése és védelme, valamint járőrözés helyi erőkkel együttműködve az ENSZ jelenlétének fenntartása és erősítése érdekében. A magyar katonák olyan táborokban állomásoznak, ahol óvóhelyek is rendelkezésre állnak, így amikor a harci helyzet súlyosbodik, biztonságos menedékbe vonulnak, ha testi épségüket veszély fenyegeti

– áll a minisztérium válaszában.

A misszió hivatalos honlapja szerint 15 magyar katona szolgál jelenleg Libanonban. Az izraeli miniszterelnök bejelentését követően megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, hogy eleget tesznek-e a felszólításnak. Amennyiben válasz érkezik megkeresésünkre, cikkünket frissítjük.

Izraeli tankok betörtek a békefenntartók táborába

Frissítés 16:56

A Libanonban állomásozó UNIFIL békefenntartó erők közölték, hogy újabb izraeli jogsértésekről számoltak be az országban lévő állásaik ellen, köztük arról, hogy vasárnap izraeli tankok erőszakkal behatoltak a főbejáratukon keresztül – írja a The Guardian.

Kiderült, miért hatolt be a békefenntartók táborába az izraeli hadsereg

Frissítés 17:55

Az MTI közleménye szerint az ENSZ nyilatkozott az erőszakos behatolás indokáról. „Az izraeli védelmi erők két Merkava páncélosa lerombolta a támaszpont főbejáratát, és erőszakkal behatolt annak területére. Ismételten azt követelték, hogy a bázis kapcsolja le a megvilágítását” – áll az UNIFIL közleményében.

A tankok mintegy 45 perccel később elvonultak, miután az UNIFIL a megfelelő összeköttetési csatornákon keresztül panaszt emelt.

A békefenntartó misszió hozzátette, hogy az izraeli katonai jelenlét veszélybe sodorta a kéksisakosokat.

Az UNIFIL szerint mintegy két órával később egy másik incidens is történt ugyanabban a térségben. Lövéseket adtak le, és füst keletkezett, aminek következtében 15 kéksisakosnál bőrkiütés, illetve gyomorbántalmak jelentkeztek annak ellenére, hogy gázálarcot viseltek.

A közlemény kitért arra is, hogy az izraeli hadsereg feltartóztatott egy fontos UNIFIL logisztikai szállítmányt is a libanoni Maisz adzs-Dzsabal határtelepülés térségében szombaton.

Egy izraeli tisztviselő nyilatkozott az erőszakos betörésről

Frissítés 19:01

Egy izraeli tisztviselő a The Times of Israel-nek nyilatkozva elmondta, hogy nincs olyan izraeli utasítás, amely katonai erővel vagy fenyegetéssel nyomást gyakorolna az UNIFIL-re, hogy hagyja el a dél-libanoni harci területeket.

„Ezek hibák” – mondta a tisztviselő, majd hozzátette, hogy kivizsgálják őket.

„Diplomáciai nyomással próbáljuk rávenni az UNIFIL-t, hogy távozzon” – hangsúlyozta.

(Borítókép:   Izraeli katonák járőröznek az UNIFIL egyik bázisa közelében a dél-libanoni Naqoura régióban, a határ közelében 2024. október 13-án. Fotó: Menahem Kahana / AFP)