Orbán Viktorról kérdezték Volodimir Zelenszkijt, ezt válaszolta rá

2024.10.17. 21:25 Módosítva: 2024.10.17. 22:28
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Orbán Viktorral kapcsolatban is kapott kérdést az Európai Tanács csütörtöki csúcstalálkozóján. Mindeközben az uniós vezetők még az esti órákban is tárgyaltak, és végül döntést hoztak több kérdésről. Összefoglaltuk az utóbbi órák történéseit.

Cikkünk frissült! 

Mint korábban írtuk, már az EU-csúcsot megelőzően felálltak a frontvonalak a migráció ügyében, így vélhetően hosszú napnak néznek elébe a tagországok állam- és kormányfői. Míg a migráció kapcsán megosztottak, addig úgy tűnik, hogy Ukrajnát illetően az EU egységes, egy tagállamot, Magyarországot leszámítva – és ezzel kapcsolatban Orbán Viktor is kapott egy üzenetet.

Nem sokkal később Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is beszédet mondott az európai vezetők előtt, és arról beszélt, hogy nemrég megtörtént az első lépés abba az irányba, hogy világháborúvá szélesedjen az ukrajnai konfliktus.

Orbán Viktorról kérdezték, ez volt a válasza 

Euronews beszámolója szerint az említett beszéd után Zelenszkijt egy sajtótájékoztatón Orbán Viktorról is megkérdezték. Mint írták, a kérdést azzal összefüggésben tették fel, hogy a magyar kormány még mindig blokkol egy 6,6 milliárd eurós uniós katonai támogatást, valamint egy G7-kezdeményezés keretében Ukrajnának nyújtott 35 milliárd eurós hitelt is (az ügy előzménye, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter korábban azt állította, az utóbbi hazugság, majd pár nappal később született egy megállapodás is a kérdésben).

Mindemellett Zelenszkijt a Euronews megkérdezte az ügyről és Orbán Viktor személyéről, mire az ukrán elnök diplomatikus válasz adott. Úgy fogalmazott: 

Találkoztam vele az asztalnál. Üdvözöltük egymást, és ez már jó. 

A Politico szerint Orbán Viktor továbbra sem enged 

Politico beszámolója szerint Ukrajna kérdésében továbbra sin csösszhang az uniós vezetők közt. Egy diplomatára hivatkozva azt írták: az uniósvezetők anélkül fejezték be az Ukrajnáról folytatott megbeszéléseiket, hogy mélyrehatóan megvitatták volna a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök által előterjesztett béketervet,

illetve hogy előrelépés történt volna a Kijevnek ígért támogatás és G7-hitel ügyében.

A portál szerint annak ellenére, hogy az ukrán erők fronthelyzete egyre romlik – és Zelenszkij kijelentette, hogy Észak-Korea mintegy 10 000 katonát készül küldeni, hogy Ukrajnában harcoljanak Oroszországért –, az uniós vezetők kora délután mellőzték Ukrajna kéréseit, és figyelmüket inkább a Közel-Keletre fordították.

Hozzátették: Orbán Viktor továbbra is akadályozza, hogy a támogatás és a G7-ek hitelének ügyében döntés szülessen (és azt is megjegyezték, hogy valószínűleg ebben nem is lesz változás csütörtökön).

A lengyel kormányfő elérte célját a migráció ügyében 

A Politico szerint a délutáni/esti órákban Lengyelország is reflektorfénybe kerül a migrációról zajló tárgyalásoknál (amit részben annak tudnak be, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár is belpolitikai problémákkal küzd).

Mint írták, a konzervatív lengyel miniszterelnök most szintén rányomta bélyegét a konzervatív vezetők migrációról szóló közös nyilatkozatára,

de eltávolította az EU migrációs paktumára való hivatkozásokat, és a migránsáradat felfegyverzésével folytatott „hibrid hadviselésről” szóló kifejezést illesztett a szövegbe. 

Mindez azután történt, hogy Tusk bejelentette: Varsó ideiglenesen leállítja a Lengyelország és Fehéroroszország határán át érkező bevándorlók menedékjogi kérelmeinek feldolgozását.

Akkor azt is jelezte, hogy „követeléseit” az uniós vezetők brüsszeli találkozójára kívánja eljuttatni. A kérdésre, hogy melyek ezek a követelések, egy uniós diplomata azt mondta előzőleg: Lengyelország egy, „biztonsági kockázatot jelentő, migránsokra összpontosító” szabályozást szeretne elérni. 

Ezt vacsorázzák az uniós vezetők, és erről beszélnek még 

A Euronews az esti órákban arról írt, hogy a vezetők már megkezdték munkavacsorájukat, és közölték annak menüjét is:

zöldségterrine, tengeri sügér Gombával, desszertként Kávé és málna.

A Politico szerint a késő esti órákban még mindig a migrációról tárgyaltak az uniós vezetők. Egy nekik nyilatkozó uniós diplomata szerint a tárgyalóasztalnál egyhangúság uralkodott a migrációs és menekültügyi paktum végrehajtásának felgyorsításáról, de nincs egyetértés az úgynevezett innovatív megoldásokról, amelyek között szerepel az EU-n kívüli „visszatérési központok” létrehozása.

Ukrajna ügyében ezt a döntést hozták 

Frissítés: a Politico magyar idő szerint fél 10 előtt azt írta, hogy véget ért a találkozó, és jön a sajtótájékoztató a döntésekről. 

Ukrajnával kapcsolatban az uniós vezetők már a délutáni órákban elfogadtak egy határozatot, amelyet Ecaterina Casinge európa tanácsi szóvivő osztott meg. 

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke ennek jelentőségét úgy foglalta össze: „Az Európai Tanács széles körű eszmecserét folytatott Oroszország Ukrajna elleni háborújáról. Megismételtük, hogy támogatjuk az ENSZ Alapokmányának elvein alapuló átfogó, igazságos és tartós békét. Az EU ki fog állni Ukrajna mellett, ameddig csak szükséges.” 

Felszólították az Európai Bizottságot, új eszközöket javasolnak 

Ami a migrációt illeti, Ecaterina Casinge megosztott egy elfogadott közös állásfoglalást abban a témában is. A Euronews szerint az uniós vezetők végül valóban engedtek a lengyel követeléseknek.

Mint írták, a Tanács támogatásáról biztosította Lengyelországot, és közölték: „Oroszország és Belarusz, vagy bármely más ország nem élhet vissza értékeinkkel. A kivételes helyzetek megfelelő intézkedéseket igényelnek.”

Felszólították továbbá az Európai Bizottságot, hogy nyújtson be egy „új jogalkotási javaslatot” azon személyek kitoloncolásáról, akiknek menedékjogi kérelmét elutasították, de még mindig az EU-ban élnek.

Felszólítottak továbbá „az illegális migráció megelőzésének és leküzdésének új módozataira” – anélkül, hogy pontosították volna, ez konkrétan mit is jelent. 

Jelzésértékű hogy a vezetők kerülték az idén elfogadott új migrációs és menekültügyi paktum szó szerinti megemlítését a szövegben. Ugyanakkor hangsúlyozták „az elfogadott uniós jogszabályok végrehajtásának fontosságát” (amibe viszont a migrációs paktum is beletartozik). Ezenkívül több uniós finanszírozású megállapodást szorgalmaznak a szomszédos országokkal annak érdekében, hogy az illegális migráció eleve megelőzhetőbb legyen.

Charles Michel az X-en úgy összegezte a bevándorlásügyi határozatot: „A migráció európai kihívás, amely európai választ igényel. Meg kell erősítenünk átfogó megközelítésünk végrehajtását az alábbiak révén:

  • partnerségek kiépítése a származási és tranzitországokkal, 
  • a szervezett bűnözés és az embercsempészet elleni küzdelem, 
  • határaink jobb ellenőrzése, 
  • hatékony visszatérési politika kidolgozása, 
  • és egy jól irányított rendszer jogi útjainak előmozdítása.”