Dróntámadást indítottak Benjamin Netanjahu háza felé, az izraeli hatóságok is megerősítették

GettyImages-2178491480
2024.10.19. 12:19
Arab források szerint támadás érte Libanon felől Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök cézáreai rezidenciáját Észak-Izraelben. Nem sokkal később az izraeli hadsereg is elismerte, hogy „drón csapódott egy épületbe Cézáreában, ahol Benjámin Netanjahu miniszterelnök él”. Az izraeli biztonsági szolgálatok nagyon súlyos biztonsági kudarcnak tekintik a cézáreai dróntámadást, és vizsgálat indult a biztonsági rések ügyében.

Újabb szintre lépett a közel-keleti konfliktus, miután drónokkal vették célba, és csapást mértek Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök házára az észak-izraeli Cézáreában – számolt be az al-Dzsazíra.

A lap arról számolt be, hogy több, cézáreai lakos által közzétett videót is láttak a Netanjahu-rezidencia elleni támadásról. Hogy mekkora mértékű volt a támadás, arról nem írnak, azonban az biztos, hogy sem a miniszterelnök, sem a családja nem tartózkodott az ingatlanban a becsapódásakor.

A katari központú médiavállalat szerint a területet lezárták, az izraeli hadsereg pedig nagyon szigorú cenzúrát és korlátozásokat vezetett be az izraeli médiára. Állítólag a városban még a légvédelmi szirénák sem szólaltak meg, bár a szomszédos területeken, köztük Haifában igen. Mint írják, a Hezbollah azt a taktikát alkalmazza, hogy az észlelés elkerülése érdekében együtt indít drónokat és rakétákat különböző célpontok ellen.

A területen egyébként rengeteg üzletember és politikus él, ráadásul sok hatalmi és stratégiai eszköz összpontosul, köztük katonai bázisok és olajfinomítók.

Az izraeli biztonsági szolgálatok nagyon súlyos biztonsági kudarcnak tekintik a caesareai dróntámadást, és vizsgálat indult a biztonsági rések ügyében

– idézett egy izraeli biztonsági forrást az izraeli hadsereg rádiója.

A Reuters eközben Benjamin Netanjahu szóvivőjére hivatkozva arról írt, hogy Libanon felől valóban indítottak drónt a miniszterelnök háza felé, de arról már nem közöltek információt, hogy becsapódott-e a kormányfő rezidenciájába. Az izraeli nyilatkozat azonban megerősítette az al-Dzsazíra értesüléseit, miszerint a kormányfő nem tartózkodott otthon a támadáskor.

A szóvivő tájékoztatása szerint a pilóta nélküli repülőgép eltalált egy épületet Cézárea területén, de a becsapódásnak nem lett áldozata. Az izraeli hadsereg közölte, hogy két további drónt sikerült elkapni.

Az izraeli hadsereg nem sokkal később már elismerte, hogy „egy Libanonból indított drón csapódott egy épületbe Cézáreában, ahol Benjámin Netanjahu miniszterelnök él”.

Az izraeli hadsereg két másik „pilóta nélküli repülő tárgy” elfogását jelentette, valamint közölték, hogy senki nem sérült meg.

Rengeteg civil meghalt

A támadásra azután került sor, hogy egy péntek hajnali izraeli légicsapás következtében legalább 33 ember, köztük 21 nő halt meg egy menekülttáborban a Gázai övezet északi részén – közölték a Hamász vezette övezet hatóságai.

Több mint 85 ember sérült meg, néhányan súlyosan, amikor a táborban három család házait találták el. A közösségi médiában terjedő videófelvételeken – amelyeket a BBC nem ellenőrzött – látszólag fehér lepelbe burkolt holttestek láthatók az al-Awda kórház udvarán kiterítve. Izrael, amelynek erői hetek óta ostromolják a sűrűn lakott tábort, nem kommentálta azonnal a Dzsabáliát ért támadást.

A mentőegységek még mindig próbálják kihozni a halottakat és a sebesülteket Dzsabáliából. Kórházi kórtermeink teljesen megteltek, és sok sérültet az emeleten kezelnek

– beszélt a sajtónak egy kórházigazgató a sérültekről.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint 2023. október 7. óta legalább 42 519 ember meghalt és 99 637 megsebesült a Gázai övezetet ért izraeli katonai támadásokban, azt azonban fontos hangsúlyozni, hogy Izrael szerint ezek a számok nem felelnek meg a valóságnak, mivel a palesztin hatóságok azokat a halottakat is beleszámítják, akik nem a támadások következtében vesztették életüket.

(Borítókép: Az izraeli mentőszolgálat munkatársai a helyszínre érkeznek, miután egy Libanonból kilőtt drón 2024. október 19-én becsapódott. Fotó: Amir Levy / Getty Images)