A Hezbollah magára vállalta a Benjamin Netanjahu háza elleni támadást

2024.10.22. 15:45
A hétvégén Észak-Izraelt ért légitámadásokért a Hezbollah vállalta a felelősséget, amelyek során az izraeli miniszterelnök házát is találat érte. Emiatt Benjamin Netanjahu figyelmeztetett, hogy Irán és szövetségesei nagy árat fognak fizetni ezért. A zsidó állam eközben folytatta támadásait mindkét fronton, Libanonban elsősorban a Hezbollah anyagi forrásait biztosító pénzintézeteket támadták.

A Hezbollah magára vállalta a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök cézáreai háza elleni szombati dróntámadást − jelentette be a csoport szóvivője.

Erre reagált vasárnap az izraeli miniszterelnök is X-en közzétett bejegyzésében, melyben súlyos hibának nevezte a támadást, valamint kijelentette, hogy: „Irán és szövetségesei ezért nagy árat fognak fizetni.”

A támadás idején sem a miniszterelnök, sem a felesége nem tartózkodott a házban, de csak kedden erősítette meg a Hezbollah szóvivője, Mohammad Afif, hogy a csoport állt a légicsapás mögött − írja a Sky News.

A sajtótájékoztatón arra is figyelmeztetett, hogy rövid időn belül újabb izraeli foglyokat ejthetnek, illetve azt is elmondta, hogy a zsidó államot tartják felelősnek a korábban Libanon ellen indított támadás foglyainak helyzetéért. Emellett kitért az Al-Kard Al-Hasszan Bank épülete ellen indított izraeli csapásokra is, melyek ellen a pénzintézet óvintézkedéseket tett, valamint megtette a szükséges lépéseket, hogy kifizesse ügyfeleit.

Szombaton indított dróntámadást a Hezbollah Benjamin Netanjahu háza ellen

Egybehangzó források szerint Libanon felől drónokkal támadták az izraeli miniszterelnök házát, melyet mind az aljazeera.com, mind az izraeli hadsereg megerősített. Több cézáreai lakos is videóban posztolta a házat ért támadást, melynek során sem Benjamin Netanjahu, sem a családja nem tartózkodott a helyszínen az akció idején.

Nem csak a miniszterelnök házát érte támadás a hétvégén, péntek hajnalban az izraeli hadsereg is csapást mért a Gázai övezetben, melynek következtében legalább 33-an meghaltak, köztük 21 nő, valamint több mint 85-en megsérültek Dzsabáliában.

Az izraeli hadsereg ellentámadást intézett a Hezbollah fegyverraktárai és hírszerzési központja ellen Bejrút déli részén, miközben legalább két ember meghalt a libanoni főváros északi részét érintő légicsapásban. A libanoni egészségügyi minisztérium hétvégi közlése szerint a konfliktus kezdete óta mintegy 2400-an haltak meg, legtöbben szeptemberben.