Hermina
15 °C
27 °C

Nonstop hajtóvadászat bin Ladenre

2004.03.05. 15:56
Nonstop megfigyelés alatt tarthatja bin Laden feltételezett rejtekhelyeit az amerikai hadsereg. A hadvezetés a gyorsabb adatátvitel érdekében felvásárolta a környék műholdkapacitását. A térségért felelős amerikai parancsnok cinikus hallgatásba menekült.
High-tech kütyükkel folytatja a bin Laden utáni hajszát az amerikai hadsereg - jelentette a CNN. Az Afganisztánban állomásozó amerikai haderő hamarosan nonstop megfigyelést lehetővé tevő eszközöket szerel fel a pakisztáni-afganisztáni határra és a terroristavezér feltételezett búvóhelyeinek környékére.

Kiugrasztanák a rejtekhelyéről

Az amerikaiak reménye szerint az elmúlt napok felgyorsult csapatmozgásai rejtekhelye elhagyására késztethetik bin Ladent, akit így a megfigyelőeszközökkel hamar lebuktathatnak. "Kivetjük rá a hálónkat" - mondta egy amerikai kormánytisztviselő a CNN-nek.

A teljes megfigyelésben U2-es felderítőgépeket, robotrepülőket, földbe rejtett érzékelőket is felhasználnak. Az amerikai haderő jelentős műholdkapacitást vásárolt a térségben a gyorsabb adatátvitel érdekében.

Nem tudnak semmiről

Az intézkedéseket az amerikai hadvezetés hivatalosan nem kívánta megerősíteni. "Persze, hogy hallották, hogy megtaláltuk és körbevettük bin Laden rejtekhelyét, hogy sarokba szorítottuk stb. És persze mi erről semmit sem tudunk" - jegyezte meg cinikusan John Abizaid, a térségért felelős amerikai Középső Parancsnokság vezetője.

Abizaid tagadta, hogy amerikai csapatok lennének Pakisztánban. Sajtóhírek szerint az Egyesült Államok azért nézte el az atomkereskedelemmel vádolt Abdul Kadír Hánnak adott elnöki bűnbocsánatot, mert Pervez Musarraf pakisztáni államfő hozzájárult az amerikai hadsereg pakisztáni akciójához.

Abizaid nem kívánt válaszolni arra, hogy vajon még az idén elfogják-e bin Ladent. Annyit azonban elárult, hogy "megpróbálják a lehető legfájdalmasabbá tenni az év hátralevő részét az al-Kaidának".