Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

Nem végzik ki a rendőrgyilkossággal elítélt Fekete Párducot

2001.12.19. 01:29
Egy amerikai szövetségi bíróság megsemmisítette a 20 évvel ezelőtt egy philadelphiai rendőr meggyilkolásának vádjával elítélt Mumia Abu-Jamal halálos ítéletét. A bíró ugyanakkor elutasította a perújrafelvétel kérelmét, és továbbra is gyilkosként kezeli az egykori újságírót.
Mumia Abu-Jamal
William Yohn szövetségi bíró fenntartotta 1982-es elsőfokú ítéletét, és elrendelte, hogy Pennsylvania 180 napon belül ejtsen meg egy új meghallgatást a büntetésről. Yohn 272 oldalas dolgozatában kifejtette, amennyiben az állam nem jár el, Abu-Jamalt életfogytiglani börtönre ítéli.

Philadelphia vádat képviselő kerületi ügyésze, Lynn Abraham közölte, a fellebbviteli bírósághoz fordul a döntés ügyében.

Egy rendőr

Abu-Jamalt egy philadelphiai rendőr meggyilkolásának vádjával ítéltek el. 1981. december 9-e reggelén Daniel Faulkner leállította Abu-Jamal bátyját autójával. Nem sokkal később Abu-Jamalt nem messze Faulkner mellett találták a földön fekve, a rendőr pisztolyának golyójával a testében.

Abu-Jamal 38-as kaliberű pisztolya szintén a helyszínen pihent, öt üres töltényhüvellyel. A bíróság 1982. július 3-án halálra ítélte.

Faulkner özvegye, Maureen Faulkner teljesen felháborodott azon, hogy Abu-Jamalt újra meghallgatják. "Mi van az áldozatokkal, a túllélőkkel, akiknek újra át kell élniük az egészet a bíróságon? Yohn bíró egy szemét, beteges ember, hogy egy héttel karácsony előtt hirdette ki ezt az ítéletet. December 9-én vesztettem el Danny-t, pont karácsony előtt" - nyilatkozta a nő a CNN-nek.

A kaliforniai Ventura megyében élő Faulkner közölte "megharcol Danny igazságáért".

Egy fekete aktivista

Abu-Jamal halálos ítélete tiltakozásokat váltott ki a kivégzések ellenzőiből világszerte, közülük többen úgy vélik, hamisan vádolták a férfit.

Yohn bíró 1999-ben jóváhagyta a kivégzés elhalasztását, miután Tom Ridge, akkori pennsylvaniai kormányzó, ma Bush Államvédelmi Hivatalának vezetője, aláírta az elítélt második halálos ítéletét. Abu-Jamal ügyvédei habeas corpus petíciót nyújtott be 1999 októberében, amely szerint 29 pontban megsértették a férfi alkotmányos jogait, és perújrafelvételt kértek.

A fellebbezés szerint az ügyészség manipulálta a tanúkat, hogy hamisan azonosítsák Abu-Jamalt a lövéseket leadó támadóval, és kulcsfontosságú bizonyítékok elhallgatásával és megsemmisítésével vádolta meg az államot. A fellebbezés hátrányos megkülönböztetéssel vádolta a bírót is, azt állítja, szabálytalanul tartották távol a feketéket a bíróságról és Abu-Jamal eredeti védelmét a feladatra "alkalmatlannak" minősítette.

Két áldozat

A börtönben Abu-Jamal, egykori rádiós és Fekete Párduc-aktivista, "Élőben a halálraítéltek közül" címmel írt könyvet, amelyben az amerikai igazságszolgáltatást bírálta.

Abu-Jamal nem tanúskodott a bíróság előtt, és megtagadta, hogy a Faulknerrel történtekről beszéljen. Védői szerint tanúk lennének. akik látták, hogy valaki más lőtte le a rendőrt, aki azután elmenekült a helyszínről.

Abu-Jamal ügyvédei szerint a per folyamán is több alkotmányos szabadságjogát korlátozták védencüknek, mikor megtagadták, hogy vádlottként saját magát képviselje, és amikor több mint a per fele alatt kitiltották a bíróságról.