Szilárda
0 °C
6 °C

Megbukott az adzsár elnök

2004.05.06. 07:10
Lemondott és Moszkvába menekült Aszlan Abasidze adzsár elnök. A szakadár politikust egykori szövetségese Igor Ivanov orosz nemzetbiztonsági főtanácsadó beszélte rá a távozásra. Batumiban tízezrek ünneplik Abasidze bukását és éltetik az újraegyesülést Grúziával.
Lemondott tisztéről és elhagyta Batumit Aszlan Abasidze adzsár elnök. A szakadár grúziai autonóm köztársaságot Abasidze lemondását megelőzően grúz különleges alakulatok szállták meg.

Ivanov elvitte

Abasidze az adzsár fővárosban, Batumiban tárgyaló Igor Ivanovval, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkárával együtt Moszkvába repült. Ivanov néhány órával korábban érkezett Batumiba. A repülőtérről egyenesen Abasidze rezidenciájára ment, ahonnét már az adzsár vezetővel együtt tért vissza.

Az orosz fővárosba induló gép fedélzetén volt Aszlan Abasidze Georgij nevű fia is, aki az elmúlt három évben Adzsária közigazgatási központjának, Batuminak volt a polgármestere. Családtagjaival együtt távozott Adzsáriából Abasidze több közeli munkatársa is.

Tízezres örömünnep

Aszlan Abasidze lemondásának és távozásának hírére népünnepéllyé változott Batumiban a napok óta tartó tüntetés. A Batumi egyetemnél összegyűlt mintegy tízezernyi tüntetőnek Zurab Zsvanija grúz miniszterelnök vitte a hírt. A grúz kormányfő jelen volt Abasidze és Ivanov tárgyalásán.

Zsvanija az adzsár televízióban megerősítette, hogy nem esik bántódása a lemondott Abasidze híveinek. Korábban Mihail Szaakasvili igérte meg, hogy garantálja az adzsár vezető és családja biztonságát, ha Abasidze kész lemondani és önként távozni.

Moszkvát dícsérik

A grúz elnök csütörtök reggel egyébként már a szakadár köztársaság fővárosába utazott. Az őt üdvözlő több tízezres tömeg előtt elmondott beszédében a helybéli lakosság bátorságát méltatta, mondván Adzsária lakóit nem félemlítette meg az erőszak, hősiesen szembe szálltak Abasidze diktatúrájával.

"A grúz nép ereje az egységben van, Grúziában hamarosan teljes egészében helyreáll az ország területi egysége" - jelentette ki. Szaakasvili Batumiba érkezésekor dicsérte az orosz vezetést, Moszkvának tulajdonítva a vérontás elkerülését. Az orosz vezetés korábban az adzsár szakadárok oldalán állt, saját helyzetének javulását Grúzia meggyengítésétől várta.