Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Al-Kaida vezetőkkel végeztek Szaúd-Arábiában

2005.04.05. 15:21
Két magasrangú al-kaidás is áldozatául eshetett a szaúdi belügyi erők vasárnapi rajtaütésének. Az egy napnál is tovább húzódó tűzharcban kilenc terrorista vesztette életét, egyes hírek szerint köztük volt a közel kétszáz emberéletet követelő madridi bombamerényletek két szervezője is.

Az al-Kaida két vezetője halt meg egy összecsapásban Szaúd-Arábiában, jelentette a Reuters. A terroristákat a Dubai televízió a szaúdi al-Kaida két vezéreként azonosította. A szaúdi nemzetiségű Homud al-Oteb, és a marokkói Abdel Karim al-Modzsati az ország huszonhat legkeresettebb terroristája közé tartozott, és feltételezhetőn közük volt a tavalyi, közel kétszáz emberéletet követelő madridi bombamerényletekhez.

A fegyveres akció vasárnap hajnalban kezdődött, mikor a biztonságiak körbevették a terroristák búvóhelyét a fővárostól háromszázhúsz kilométerre fekvő Rász egyik lakónegyedében. A két napig tartó tűzharc során további hét fegyverest öltek meg, egy terrorista pedig megadta magát. A szaúdi belügymisztérium jelentése szerint néhány katona is megsebesült.

Ha bebizonyosodik, hogy a két megölt al-Kaida vezető Modzsati és Oteb, akkor csupán négy terrorista marad szabadlábon a legkeresettebb huszonhat közül. A többieket már letartóztatták vagy halottak.