Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Hatalomátvételre készül Irakban az al-Kaida

2005.10.13. 08:09
Meghódítaná világias arab országokat és elpusztítaná Izraelt az al-Kaida. A tervben kulcsszerep jut Iraknak, a terroristák a hatalom magukhoz ragadása után iszlám emirátus alapítását tervezik.

Az al-Kaida legfelsőbb vezetése nem mindenben ért egyet Abu Muszab az-Zarkavi, a terrorcsoport iraki hadvezérének taktikájával, derült ki a terrorcsoport második számú vezetője, Ajman az-Zavahiri Irakba küldött, hatezer szavas leveléből, írja a Guardian. A múlt héten amerikai kezekbe került részletes tervet szerdán este hozták nyilvánosságra Washingtonban.

Zavahiri szerint elhibázott Zarkavi a civileket sújtó terrortaktikája. Az al-Kaida műveleti főnöke szerint a terroristáknak politikai csoportot kéne létrehozniuk, hogy az iszlámista szélsőségesek mellett az iraki szunnita törzsfőnököket is maguk mellé állíthassák.

A síitákat ne bántsátok

Zavahiri haditerve szerint a síiták elleni szektariánus erőszakot is fel kéne függeszteni a nagyobb cél, az iraki hatalom megszerzése érdekében. Levelében ugyanakkor továbbra is törvénytelen szektának nevezi a síitákat.

Zavahiri tervei szerint az al-Kaida legfőbb feladata az amerikai és a szövetséges haderő kiűzése Irakból. Ezután egy "iszlám emirátus" felállítása és a környező, világias muzulmán országok meghódítása következik. A végső cél "az új iszlám államok megfékezésére létrehozott" Izrael megsemmisítése lenne.

Gyanúsan jó időzítés

A levél az amerikai hírszerzők szerint teljesen hiteles. Hasonló véleményen van Abdel Rari Atvan, az al-Kudsz al-Arabi napilap bin Ladent és Zavahirit is személyesen ismerő főszerkesztője. A levél szerinte jól fogalmazott, Zavahiri sítlusát idézi, de "száz százalékos biztonsággal" nem merné hitelesnek nevezni.

Neil Quilliam, a Control Risks biztonságpolitikai elemzőcég vezető elemzője azonban kételyeket foglamazott meg, legalábbis a levél nyilvánosságra hozásának időpontját illetően. Szombaton ugyanis sorsdöntő szavazást tartanak az iraki alkotmányról, amit a szunniták az eredeti terveik szerint bojkottáltak volna.

"Érdekes, hogy pont akkor bukkan fel egy a szunnitákat politikai szerepvállalásra buzdító levél, amikor nagy erőkkel próbálják meggyőzni a szunnitákat a szavazáson való részvétel fontosságáról" - nyilatkozta a Guardiannak.