Hermina
15 °C
27 °C

Műteni kell Arafatot

2003.10.21. 13:14
Műteni kell Jasszer Arafatot - állapították meg a palesztin vezető egyiptomi orvosai. Bár korábban szívinfarktusát és gyomorrákját gyanították, hivatalosan csak epekő és gyomorfertőzés miatt gyengélkedett az utóbbi időben. A műtétet komplikálhatja, hogy Arafat nem hagyhatja el romos, orvosi beavatkozásokra korlátozottan alkalmas főhadiszállását.
Meg kell műteni Jasszer Arafatot - jelentették ki orvosai. A palesztin vezető epeköveit kell eltávolítani, ettől eltekintve "jó egészségnek örvend" - idézte a szakvéleményeket a Reuters hírügynökség.

Felgyógyult

"Arafat felgyógyult súlyos gyomorfertőzéséből, de a múlt hónapban elvégzett vizsgálatok során egyiptomi orvosai megállapították, hogy epekövei vannak, amelyeket el kellene távolítani" - közölte a palesztin elnök névtelenül nyilatkozó bizalmasa.

Arafat egészségi állapotát többen is megkérdőjelezték az elmúlt hetekben. Az elnök különösen gyengének tűnt Ahmed Korei, időközben lemondott ideiglenes miniszterelnök kinevezésekor. Az elnök környezetéből kiszivárgott hírekre hivatkozva az AFP francia hírügynökség akkor azt közölte: kisebb szívinfarktuson esett át.

Egy héttel később az amerikai Time magazin, szintén megbízható, de meg nem nevezett forrásokra hivatkozva Arafat gyomorrákjáról számolt be. A felvetésekre reagálva a palesztin vezetés csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy Arafatnak súlyos gyomorfertőzése volt. Tényszerű cáfolat azóta sem érkezett a felvetésekre.

Esély az eltávolításra

Arafat egészségi állapota már csak azért is aggasztó, mert gyakorlatilag évek óta börtönkörülmények között él a folyamatos izraeli támadások miatt egyre romosabb ramallahi főhadiszállásán. Az epekőműtét is problémákat vethet fel - az ablaktalan, romos épület nem éppen komplikált orvosi beavatkozásokra optimalizált terep.

Az izraeli kormány többször is nyilvánvalóvá tette, hogy Arafat ugyan elhagyhatja Ramallahot, visszatérését azonban kizárták. Saron kormányára pedig a folyamatos palesztin merényletek miatt egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy váltsa be a palesztin vezető "eltávolítására", száműzetésére vonatkozó terveit.