Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Szaddámot saját tábornoka árulta el?

2003.05.25. 22:27
Az iraki elnököt saját unokatestvére, Máher Szufján al-Tikriti, a Különleges Köztársasági Gárda tábornoka árulta el, aki néhány millió dollár és családja bántatlansága fejében hírek szerint már egy évvel korábban megegyezett az amerikaiakkal, hogy harc nélkül engedi át Bagdadot az inváziós erőknek - írta a párizsi Le Journal du Dimanche (JDD).
A francia hetilap vasárnap megjelent számában azt a bizalmas közlést ismerteti, amelyben a megdöntött iraki rezsim egyik magas rangú személyisége, Mahdi Abdallah ad-Duleimi tábornok a France2 francia tévécsatorna egyik bagdadi kiküldött tudósítójának mondta el, hogyan került harc nélkül az amerikai hadsereg kezére az iraki főváros.

Ad-Duleimi beszámolója szerint a Köztársasági Gárda Bagdad védelmére kijelölt különleges csapattestének főparancsnoka, Máher Szufján at-Tikriti április 4-én, amikor az amerikai hadsereg páncélos előőrse váratlanul elfoglalta a bagadi repülőteret, általános meglepetést keltve visszavonulási parancsot adott, s megtiltotta, hogy az elitgárda tüzet nyisson a közelgő amerikai helikopterekre. "Ebben a pillanatban elveszítettük az ellenőrzést a város felett" - idézi Duleimi szavait a JDD.

Az iraki vezetők akkor még nem tudták, hogy at-Tikriti, Szaddám fiának, Kuszajnak a helyettese az amerikaiak embere, aki megállapodást kötött a Pentagonnal, hogy a Köztársasági Gárda 10 ezer fős elit hadosztálya nem fog harcba szállni.

Április 7-én hajnalban, amikor egy amerikai páncélos hadoszlop ellenállás nélkül benyomult a fővárosba, Szaddám Huszein elnök szemtanúk szerint többször kijelentette, hogy árulás történt. A kutyaszorítóba került elnök aznap hosszan imádkozott az Abu Hanifa mecsetben.

Duleimi úgy tudja, hogy április 8-án az amerikai légierő egyik C-130-as szállítógépe landolt a bagdadi légikikötőben, s a legnagyobb titokban fedélzetére vette és egy Irakon kívül lévő amerikai haditámaszpontra szállította Máher Szufjánt, családjának mintegy húsz tagját, valamint egy másik rokont, Ali Abder-Rasid at-Tikritit, az iraki haderők főparancsnokságának titkárát. Ez utóbbi szolgáltatott adatokat az amerikaiaknak az iraki haderő mozgásáról.

A JDD egy másik, meg nem nevezett iraki forrásból tálalja azt az értesülést, hogy at-Tikriti már egy évvel korábban megegyezett az amerikaiakkal arról, hogy a százezer főnyi Köztársasági Gárda nem fog harcba bocsátkozni ellenük. A JDD emlékeztet arra, hogy a tábornok titkos szökése idején halálhíréről jelent meg információ.

A francia lap értesüléssel rendelkezik arról is, hogy az iraki elnöki palota egyik volt tisztje az, aki két ízben is értesítette az amerikaiakat Szaddám tartózkodási helyéről. Először március 19-e éjszakáján, a háború kirobbanásakor, másodszor pedig április 7-én, amikor az iraki diktátor utoljára jelent meg a nyilvánosság előtt a bagdadi al-Manszúr negyedben. Az amerikaiak mindkét esetben bombatámadást intéztek a megadott helyszín ellen, de Huszeinnek egymás után kétszer sikerült elkerülnie a halált. Az információszolgáltató tisztet állítólag kivégezték.

A JDD szerint ezek a kiszivárogtatások adnak magyarázatot utólag arra, hogy Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter miért vette biztosra, hogy az irakiak nem fognak harcolni. Mindez végül is azt igazolja, hogy a Szaddám-rendszer megdöntése beprogramozott akció volt, s az ENSZ-beli viták csak üres hadonászások voltak - vonja le a következtetést a JDD.