Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Polgármester lenne a nácivezér

2003.10.22. 10:58
Kapcsolódók (13)
Már majdnem sikerült megszabadulnia a náci asszociációktól az idahói Haydennek, amikor a városban lakó nácivezér Richard Butler bejelentette: elindul a város polgármesteri címéért. Bár szervezetének, az Aryan Nationnek alig tucatnyi tagja van, Butler évenkénti nácipiknikjén az Egyesült Államok összes fajgyűlölő összeesküvéselmélet-hívője megjelenik.
Polgármester szeretne lenni az Aryan Nation náci szervezet alapítója az Egyesült Államokban. A most nyolcvanöt éves Richard Butler a kilencezer lakosú idahói Hayden vezetéséért szállna harcba a választásokon.

Becsődölt rasszista

"Annyira nem érdekel a polgármesterség, csak a hangomat akarom hallatni" - nyilatkozta a CNN-nek az évenkénti nácigyűléseivel Haydent az antiszemitizmus és a fehér felsőbbrendűség szinonimájává tevő Butler. A bírósági ítéletek ellenére a mai napig aktív nácivezér évek óta komoly problémát jelent a haydenieknek - írja a CNN.

Butler három éve csődbe ment és elvesztette Hayden közeli farmját, ahol az alig tucatnyi aktív taggal rendelkező szervezete húsz éve rendszeres neonáci találkozókat tartott. Ám mire a haydeniek fellélegezhettek volna, egy lelkes fehér felsőbbrendűség-hívő házat vásárolt rasszista példaképének a kisvárosban.

Tömegbázis nélkül

"Akármerre járok, Haydenről mindenki azt hiszi, hogy egy milliós tömegszervezet főhadiszállása" - kesergett a polgármesterséget gyakorlatilag társadalmi munkában, a minimálbér harmadáért végző Ron McIntire. A november 4-i újraválasztásában reménykedő polgármester szerint Butler indulása arra mindenesetre jó, hogy kiderüljön, mekkora támogatást is élveznek szélsőséges nézetei.

Steve Massey, a helyi templom lelkésze szerint Butler nem élvezi "kritikus nagyságú tömeg" támogatását. Erre utalhat, hogy Butler egyik elvbarátja a főnáci támogatása ellenére is csak harminc szavazatot kapott a Haydenhez közeli Sandpoint polgármester-választásán.

Megszokott zagyvaság

Butler a hetvenes években költözött Kaliforniából a többnyire fehérek lakta Idahóba, gondolván az állam tökéletes terep lehet faji háborúja elindításához. Zavaros nézetrendszere alapvetően a zsidó összeesküvésről szőtt elméletekből és a feketék gyarapodása felett érzett kesergésből tevődik össze - írja a CNN.