16:00, November 30.
Ausztrália 1
Dánia 0
al-Dzsanúb Stadion D csoport
16:00, November 30.
Tunézia 1
Franciaország 0
Education City Stadion D csoport
20:00, November 30.
Lengyelország 0
Argentína 0
974 Stadion C csoport
20:00, November 30.
Szaúd-Arábia 0
Mexikó 0

Gesztusértékű döntés atomleszerelés-ügyben

2000.05.22. 12:06
Az atomfegyverek teljes megsemmisítéséről döntött a világ öt vezető atomhatalma szombaton. A lépés gesztusértékű, hiszen a tervezet semmilyen konkrét időpontot vagy cselekvési tervet nem tartalmaz, hanem lényegében megerősíti a csaknem harminc éve egyszer már kinyilvánított szándékot, miszerint az ENSZ céljának tekinti az atomfegyverek kiiktatását, és az atomenergia békés célú felhasználását.
Az atomfegyverek teljes megsemmisítéséről döntött a világ öt vezető atomhatalma szombaton
Elvben az atomfegyverek teljes megsemmisítéséről döntött a világ öt vezető atomhatalma szombaton, egy New York-i ENSZ konferencián. Mint ahogy arról korábban már írtunk, Az Atomsorompó egyezmény aláírásával csaknem harminc éve 182 ország vállalta, hogy nem gyárt és nem vásárol atomfegyvert. Az atomfegyverrel már akkor is rendelkező hatalmak (az ENSZ BT állandó tagjai: az Egyesült Államok, a Szovjetunió, Kína, Nagy-Britannia és Franciaország) pedig kinyilvánították, hogy céljuk a leszerelés, és a nukleáris technológia békés célú hasznosítása.

Az öt nukleáris hatalom szombati nyilatkozatában ismét elkötelezte magát amellett, hogy célnak tekintik az atomfegyverek használatának és készenlétben tartásának teljes tilalmát világszerte.

A lépés azonban legfeljebb gesztusértékűnek tekinthető, hiszen minden egyes atomtöltettel felszerelt rakéta nemzetközi nyugdíjazását komoly huzavona és bonyolult tárgyalássorozat előzi meg. Az áhított világméretű atomcsend bekövetkeztéig tehát még a legoptimistább számítások szerint is hosszú évek vannak hátra.

A nyilatkozatra reagálva Jean McSorley, a Greenpeace munkatársa a CNN-nek elmondta, hogy a lépés - ha gyakorlati haszna nem is látható - legalább színvallásra kényszeríti a leszerelést támogató és ellenző országokat, de a radikális akcióiról ismert környezetvédő szervezet nem hisz abban, hogy a globális atomcsend valaha is megvalósulna.  • Tippek
  • Hírek