Auguszta
-3 °C
2 °C

Atomfegyverei leszerelésére szólították fel Izraelt

2003.12.12. 16:02
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) fõigazgatója felszólította Izraelt, hogy mondjon le atomfegyvereirõl egy általános közel-keleti békemegállapodás keretében. Mohamed el-Baradei az izraeli Háárec címû újságban pénteken megjelent interjúban kifejtette: Izraelnek a Dél-afrikai Köztársaság példáját kell követnie, amely a világon egyedüli államként atomfegyverprogramjának felfüggesztésérõl és fegyverarzenáljának a NAÜ felügyelete alatti megsemmisítésérõl döntött.
Izrael, amely nem írta alá az atomsorompó-egyezményt, soha nem erõsítette meg, de nem is cáfolta, hogy rendelkezik nukleáris fegyverekkel. Számos tekintélyes szaklap és nemzetközi szervezet szerint azonban a zsidó állam legalább 200 nukleáris robbanófejet halmozott fel. A NAÜ is azt feltételezi, hogy léteznek ezek a fegyverek.

Atombunker a kormánynak
Atombiztos bunkert építenek Jeruzsálem környékén a vezetõ izraeli kormánytisztségviselõk számára. A Tízes Csatorna izraeli tévéállomás december 8-i adásában 500 millió sékelre (112 millió dollár) becsülte a várhatóan több évig tartó építkezés költségeit.
A bunkert még tavaly, az iráni atomprogram újraindulása körüli aggodalmak idején kezdték el kiépíteni. A bunkert a hidegháború idején az Egyesült Államokban és Svájcban emelt hasonló létesítmények mintájára tervezték meg. Az óvóhely vegyi és biológiai fegyverrel végrehajtott támadás ellen is védelmet nyújtana, lehetõvé téve, hogy az izraeli felsõ vezetés biztonságban vészeljen át egy esetleges háborút.
- Megpróbáltam tetõ alá hozni egy megállapodást, amely alapján atomfegyvermentes övezetté válna a Közel-Kelet. Sajnálatos módon nem jártam sikerrel, mert Izrael álláspontja szerint errõl a kérdésrõl kizárólag egy átfogó békemegállapodás keretében lehet tárgyalni, és csak akkor, ha Izrael államot elismerik a térség részének - mondta a fõigazgató, aki elsõ ízben adott interjút egy izraeli újságnak.

El-Baradei leszögezte: hisz az atomfegyvermentes övezetek létrehozásáról szóló párbeszéd fontosságában, és nem lát olyan okot, amely miatt Izrael ne állhatna készen e dialógusra. Hozzátette, hogy az atomfegyvermentes övezet megteremtését célzó tárgyalások hiánya magától értetõdõen gyorsítja a fegyverkezési versenyt és kockázatokkal jár.

A fõigazgató helytelennek nevezte azt az álláspontot, mely szerint Izrael ma nagyobb biztonságban van atomfegyverekkel, mint nélkülük 50 évvel ezelõtt. Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a Közel-Keleten Izrael képes atomfegyvergyártásra, míg a többi térségbeli ország elkötelezte magát az atomsorompó-egyezmény mellett.

Az egyiptomi származású el-Baradei visszautasította az elfogultság vádját, hangsúlyozva, hogy Izraellel kapcsolatos álláspontját nem személyes érzelmek motiválják. A magát legközvetlenebbül fenyegetve érzõ Egyiptom már többször is felszólította Izraelt, hogy mondjon le az atomfegyverekrõl.