Csilla, Noémi
11 °C
28 °C

Kitoloncolták az ATTAC-osokat a lengyel hatóságok

2004.04.28. 10:15
Veszélyeztetik a közbiztonságot az antiglobalista tüntetésre igyekvő magyar fiatalok, ezért kitoloncolták őket az országból. Az ATTAC Magyarország buszát két órán át vizsgálták a határon, majd be is engedték az országba, harminc kilométerrel később azonban visszafordították. Az antiglobalista szervezet jogellenesnek tartja az intézkedést.
Minden valószínűség szerint kitoloncolják Lengyelországból az Európai Gazdasági Fórum varsói ülésére érkezett magyar tüntetőket - jelentette az Index a tüntetőkkel együtt utazó tudósítója. A krakkói magyar konzulátus tájékoztatása szerint a hatóságok már az alapján is ilyen döntést hozhatnak, ha felmerül a gyanú, hogy a beutazók veszélyeztetik a lengyel nemzetbiztonságot. A tüntetőcsoportot szervező ATTAC Magyarország helyszínen tartózkodó szóvivője, Tanay Marcell szerint a rendőrök és a katonák fellépése jogellenes.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint is a magyar tüntetők kitoloncolásáról döntöttek a lengyel hatóságok. "A hatóságok tájékoztatása szerint a beutazók egy része nem tudta idazolni utazása célját és szálláshelyét, ezzel nem felelt meg a beutazási feltételeknek" - mondta el az Indexnek Tóth Tamás külügyi szóvivő. A lengyel fél arról is tájékoztatta a varsói követséget, hogy az egyik utazó szóbeli közlése szerint a csoport a varsói antiglobalista tüntetésekre tartott, "ezzel veszélyeztette a lengyel közbiztonságot" - tette hozzá.

Tóth szerint ez ténylegesen legitim indok, a legtöbb ország hasonló hivatkozással visszafordíthatja az országba beutazókat. Mint mondta, a külügyminisztérium a hazaérkező tüntetők kérésére bővebb tájékoztatást kérhet az intézkedés körülményeiről és hosszútávú következményeiről.

Tortúra a határon

A magyar tüntetőket már a határon feltartóztatták hajnali négytől hatig, majd harminc kilométer megtétele után visszafordították.

Katonákkal megerősítve

A határon egyenként ellenőrizték az útleveleket, majd gondosan szétpakolták a csomagokat is - jelentette az Index tudósítója. Az ellenőrzést ugyan vámosok végezték, azt egy katona felügyelte. "A kurva anyját ennek a katonának, hogy itt szopok miatta" - kommentálta az egyik vámos az akciót a bajsza alatt mormogva.

A két órás ellenőrzés során semmi terhelőt nem találtak, pedig még kutyákkal is átvizsgáltatták a poggyászokat, robbanószer után kutatva. A kétórás akció végén a buszt útjára engedték.

Titkolózva, jogellenesen

Alig harminc kilométer megtétele után azonban újra feltartóztatták a buszt - tudósítónk értesülései szerint a határőrség adhatta ki a busz rendszámát a rendőrségnek. A járműre négy katona szállt fel, rangjukat és baosztásukat többszöri felszólítás ellenére sem közölték. A fegyveresek megfordulásra kényszerítették a sofőrt és újra a határra irányították őket.

Vécére is csak kísérettel

Tudósítónk beszámolója szerint a határon elvették a busz sofőrjének útlevelét és a jármű iratait, azóta viszont nem hajlandóak tájékoztatni a tüntetőket a fejleményekről. A magyarokat eddig a buszba bezárva tartották, vécére is csak fegyveres kísérettel lehetett elmenni. "A demokrácia nem anarchia" - kommentálta a szigort az egyik szűkszavú katona. Azóta némileg enyhült a szigor, a tüntetők mostanra leszállhattak a buszról, de a határállomás környékét nem hagyhatják el.

Az ATTAC Magyarország a csoportot szervező vezetője értesítette a lengyel jogsegélyszolgálatokat, akik szerint teljes mértékben törvénytelen a katonaság eljárása. A tüntetők most a busz ablakára kihelyezett feliratokkal kérnek segítséget és az időközben értesített lengyel média érkezésére várnak.