Lukács
1 °C
14 °C

Két újabb gyújtogató tinédzsert tartóztattak le

2002.01.04. 10:40
Újabb két fiatalkorú gyanúsítottat vettek őrizetbe gyújtogatás vádjával Ausztráliában, ahol tizenkét napja bozóttüzek pusztítanak. Velük huszonötre emelkedett a gyújtogatásért letartóztatottak száma. A tűz kioltásán húszezer tűzoltó dolgozik, hamarosan bevetik a 9000 liter vizet is hordani képes Elvis helikoptereket.

Az AAP ausztrál hírügynökség beszámolója szerint a Új-Dél-Wales és Victoria szövetségi államok határán fekvő Alburyban a hatóságok elfogtak egy 14 éves fiút, aki alaposan gyanúsítható azzal, hogy csütörtökön felgyújtott egy benzinkút melletti füves területet. Sydneyben egy 16 éves lányt vettek őrizetbe gyújtogatásért. Ő állítólag a nagyváros egyik peremkerületében okozott tüzet.

A legtöbb gyanúsított fiatalkorú

Velük 25-re emelkedett azoknak a száma, akiket Ausztráliában az elmúlt napok tűzesetei kapcsán gyújtogatásért őrizetbe vettek. A legtöbb gyanúsított fiatalkorú. Az ausztrál kormány az AFP szerint bejelentette, hogy megemelik a fiatalkorúakra gyújtogatásért kiszabható büntetés mértékét.

Elvis helikopterekkel mentenek

Újabb két különleges tűzoltó helikoptert hoznak az Egyesült Államokból Ausztráliába. Bob Carr, Új-Dél-Wales szövetségi állam kormányzója bejelentette, hogy a helikoptereket mielőbb légi úton a bozóttüzektől sújtott térségbe szállítják, hogy részt vehessenek az oltásban. Az Elvis helikopterek 9000 liter víz vételezésére alkalmasak, és a levegőből tudnak tüzet oltani. Egy ilyen helikopter már tevékenykedik Ausztráliában.

Tízezer tűzoltó dolgozik

Sussex Intel üdülőhely lakói és nyaralóvendégei már a második éjszakát töltötték péntekre virradóra a tengerparti strandon, ahol a tűz elől kerestek oltalmat. Blue Mountain település lakói is arra készülnek, hogy kitelepítsék őket. A tűzoltók munkáját nehezíti a kiszámíthatatlan széljárás. Új-Dél-Wales állam déli részén körülbelül 10 ezer tűzoltó igyekszik eloltani a mintegy 100 helyen pusztító tüzet, amelyek legtöbbjét gyújtogatók okozták.