Eszter, Eliza
EUR 383,18 Ft
USD 357,54 Ft
14 °C
24 °C

A magyarokat hibáztatják a szerb szélsőségesek előretörése miatt

2004.09.21. 14:32
Kasza József és a VMSZ is hozzájárult a Szerb Radikális Párt előretöréséhez, véli több szerb társadalomkutató. A kisebbségkutatók szerint a szerb kormány hibázott, amikor nem kezelte az etnikai feszültségeket, és akkor is, amikor nem tett semmit a Boszniából és a Horvátországból elmenekült szerbek integrálásáért. A szélsőségesek előretöréséről ugyanakkor a velük rokon ideológiát valló Kasza és a politikussal "komaságot vállaló" magyar politikai elit is tehet, vélik.
Részben Kasza Józsefet és mozgalmát, a Vajdasági Magyar Szövetséget, illetve Magyarországot teszi felelőssé a radikálisok szerbiai előretörése miatt több szerb társadalomkutató. Milan Nikolics, az Alternatívakutató Központ nevű intézet vezetője szerint Kasza politikája hozzásegítette a radikálisokat a sikerhez. A Politika című napilapnak nyilatkozva ugyanakkor úgy vélte, hogy a szerb kormány is hibát követett el, mert "nem oltotta el a kis tüzet, és hagyta, hogy a lángok nemzetközi méretűvé csapjanak".

Nikolics szerint azonban a radikálisok nem fognak etnikai incidenseket gerjeszteni, mivel éppen radikális múltjuk elfeledtetésén dolgoznak.

Koszovó réme fenyeget

Dusan Janjics, A Fórum az Etnikai Viszonyokért nevű kisebbségkutató intézet vezetője szerint a radikálisok sikerének oka, hogy ők a milosevicsi rezsim értékeinek legszervezettebb megjelenítői, egyben a reformfolyamat veszteseinek képviselői. Fő támogatói bázisukat a Boszniából és Horvátországból elmenekült szerbek adják, akik társadalmi integrálására a szerb politika nem dolgozott ki programot.

Janjics szerint a vajdasági magyarokat hasonló félelmek irányítják, mint a menekült szerbeket. Kasza József ideológiai felfogása véleménye szerint közelebb van a radikálisokéhoz, mint a VMSZ-szel szövetséges Demokrata Pártéhoz. "A magyar politikai vezetők pedig komaságot vállaltak Kaszával, ezzel hozzájárultak a Radikális Párt felemelkedéséhez", nyilatkozta.

Janjics szerint ha a szerb kormány nem dolgoz ki sürgősen programot a menekültek és a kisebbségek integrálására, "kicsiben megismétlődhet az, ami Koszovóban nagyban végbement".

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Bankszámla