Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Pokolgépes merényletek Bagdadban és Kirkuban

2006.07.23. 10:32
Két pokolgép robbant vasárnap reggel az iraki főváros, Bagdad főként síiták lakta keleti részében: az eddigi adatok szerint 47 ember meghalt, további 115 ember pedig megsebesült - közölte a rendőrség. Egy másik pokolgép az északi olajvárosban, Kirkukban végzett 22 emberrel, egyelőre még ezek az adatok sem véglegesek.

Két pokolgép robbant vasárnap reggel az iraki főváros, Bagdad főként síiták lakta keleti részében. A rendőrség információi szerint a merényletben az eddigi adatok szerint 47 ember meghalt, további 115 pedig megsebesült. Az északi olajvárosban, Kirkukban szintén súlyos merénylet történt, itt is pokolgép végzett 22 emberrel, egyelőre még ezek az adatok sem véglegesek.

Bagdad: két pokolgép, 42 áldozat, 93 sebesült

Mindkét bagdadi merénylet a Szadrváros nevű negyedben történt. Az első esetben a Dzsamila piacnál egy rendőrőrs közelében robbant fel egy kisbuszba rejtett pokolgép. A dörejt több kilométerről is lehetett hallani, amiből arra lehet következtetni, hogy különösen nagy erejű lehetett a robbanó szerkezet, amely 34 embert megölt, 73-at megsebesített. Az öngyilkos sofőr egy járókelőkkel teli utcán állt meg, a rendőrőrs közelében, de nem a rendőröket vette célba, hanem minél több emberrel akart végezni - közölték a hatóságok. A második robbanás pár órával később egy önkormányzati épületnél következett be. Ott 8 ember halt meg, és 20 megsebesült. Szadrvárosban órákkal korábban az amerikai és az iraki katonai egységek rajtaütöttek több épületen. Az akcióban egy ember meghalt, nyolc másikat őrizetbe vettek. Eredetileg két személyt akartak elfogni, aki a síita halálbrigádok tagja volt. Két túszt kiszabadítottak.

Merénylet Irakban
Galéria Fotó: AFP

A merényletekre reagálva Núri al-Máliki iraki kormányfő a parlamentben arra figyelmeztetett, hogy a felkelők Bagdad egyes körzeteit az uralmuk alá igyekeznek vonni. Szadrvárost a Mahdi Hadserege tartja ellenőrzése alatt, amelyik Muktada asz-Szadr síita radikális hitszónok fegyveres egysége, amelyik a mészárlással kapcsolatos szunnita vádakat elutasítja. A Washingtonba induló Núri ak-Máliki miniszterelnök elítélte a kettős terrortámadást, és megesküdött, hogy megbüntetik a tetteseket.

Előző éjszaka harcok voltak

A Bagdadtól 50 kilométerre található Baqubában is harcok voltak a hétvégén. A felkelők három iraki rendőrt öltek meg és öt civilt megsebesítettek egy piac környékén. Szintén az előző nap az iraki hadsereg hatástalanította a brit hadsereg bászrai támaszpontjára irányzott, kilövésre kész rakétáját. A brit és az iraki hadvezetés még a múlt hónapban állapodott meg arról, hogy a brit megszállási övezetben fekvő Bászra központ ellenőrzésében az eddigieknél nagyobb szerepet kapnak az irakiak.

A CNN információi szerint a vasárnapi merénylet ugyanabban a városnegyedben történt, amelyben szintén pokolgépes merénylettel július elején megöltek több embert. A rendőrség akkori jelentése szerint a Szadrvárosban végrehajtott terrorakciókban legalább nyolcan meghaltak és 41-en megsebesültek.

Kirku: egy bomba, 22 halott, 100 sebesült

A reggeli robbantást követően vasárnap az észak-iraki Kirkukban is pokolgépes merénylet történt, amelynek során gépkocsiba rejtett pokolgép robbant a törvényszék épülete előtt. A helyi idő szerint fél egykor bekövetkezett detonációt követően 22 holttest maradt az utcákon a rendőrség szerint, és százan sebesültek meg. Zsabdar Abdallah ezredes szerint több ügyvéd és rendőr van a robbantás áldozatai között.