Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

38 halott az iraki erőszakhullámban

2006.05.03. 10:44
Szitává lőtt, megkínzott emberek holttesteit találták meg Bagdadban, ahol útonállók négy síita egyetemistát is kivégeztek. Az egységkormány körvonalazódása egyelőre nem vetett véget a felekezeti háborúnak.

Legalább 38 halottja van a szerdán újra fellángolt erőszaknak Bagdadban, jelentette a BBC. Bagdad Sáb kerületében tizennégy, szitává lőtt holttestet találtak, kedd este pedig négy síita egyetemistát mészároltak le a nyílt utcán, miután kirángatták őket autójukból.

A közeli, szunnita többségű Falludzsában, a szunnita lázadás egykori központjában legalább öt emberrel végzett egy öngyilkos merénylő. A terrorista autójával a helyi rendőrség előtt várakozók közé hajtott. Az AP értesülései szerint három áldozat rendőrnek jelentkezett, kettő pedig már a testületben szolgált.

Felekezeti erőszak

A szitává lőtt áldozatok felekezeti hovatartozását egyelőre nem sikerült megállapítani. Annyit tudni, hogy a 20-30-as éveikben járó áldozatok mindegyikének szemét bekötötték, kivégzésük előtt pedig megkínozták valamennyiüket.

A BBC tudósítója szerint a legtöbb hasonló kivégzésnek szunniták estek áldozatául. A legtöbb áldozatot a síita irányítású belügyminisztérium által nem csak megtűrt, de támogatott síita halálkommandók végezték ki az elmúlt hetekben.

A síita halálkommandók azonban nem előzmények nélkül gyilkolnak. A harmadik éve tartó, amerikaiak elleni lázadás fokozatosan a síiták elleni háborúvá alakult. A szunnita terroristák az utóbbi időben szinte kivétel nélkül iraki síitákat támadtak.

Még nincs megoldás

Az erőszakcselekmények a BBC helyszíni tudósítója szerint az elmúlt hónapok felekezetek közötti háborújának a részei. A síiták és a szunniták között a szamarai Arany Mecset, a síiták egyik legszentebb szentélyének felrobbantása óta lángolt fel az erőszak.

A szektariánus összecsapások megfékezése az újonnan alakuló iraki egységkormány legfőbb feladata. A kormányalakítási tárgyalások kulcskérdése, hogy melyik nemzetiségi/felekezeti csoport irányítsa a belügyminisztériumot, amit az elmúlt hónapokban számos kritika ért, amiért elnézően kezeli a síita halálkommandók ténykedését.