Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Cigarettahiány sújtja az amerikai csapatokat

2003.04.01. 16:19
Nikotinhiány is sújtja az Irakban harcoló amerikai katonákat, mivel pillanatnyilag szünetel a cigaretta- utánpótlás. A katonák egy doboz cigarettáért szinte minden pénzt megadnak, egyesek a helyi farmerektől vesznek dohányt.
Az Irakban keményen harcoló amerikai 3-ik zászlóalj és a 7-ik gyalogos ezred katonái egyre feszültebbek, mert nincs elég cigarettájuk - írja helyszíni riportjában az AP tudósítója. Most már két hete annak, hogy elhagyták a kuvaiti táborok "luxusát", így utánpótlás hiányában vészesen fogy a cigaretta és a dohánytartalékuk. Szemtanúk szerint több kétségbeesett katona is a helyi termelőktől koldult füstölnivalót.

'Rombolja a morált'

A katonák a háborús stresszhelyzetekben többet dohányoznak, és a nikotin hiánya idegessé teszi őket. Jonathan Kibler közlegény szerint a dohányhiány "rombolja a hadsereg morálját". Az alakulatban szolgálók szerint a cigaretta könnyebben elviselhetővé teszi az unalmas helyzeteket, segít az ellazulásban és ébren tart az őrjáratok alatt. Egy közlegény szerint a dohányzás segít megőrizni a józanságot. A katonák most kezdenek arra rádöbbenni, hogy akaratukon kívűl egy leszoktató program résztvevői váltak - jegyzi meg az AP tudósítója.

Hátrányos változások

A cigaretta "stratégiai szerepe" már korábban világossá vált. A második világháborúban a hajókon szolgálók például mindössze 50 centért vehettek egy karton cigarettát, ami 3 dollárral kevesebb volt, mint amennyiért a szárazföldön árusították. A hadsereg a polgárháborútól kezdve egészen a vietnámi háborúig köteles volt olcsó és szinte kimeríthetetlen mennyiségű dohánnyal ellátnia a katonákat. Egyébként 2002-ben a Védelmi Minisztérium minden helyiségét nemdohányzóvá nyilvánították annak ellenére, hogy a hadseregben 34 százalék a dohányosok aránya szemben a teljes amerikai lakosság 23 százalékával.

20 dollár egy doboz

Mivel az iraki sivatagban nincs utánpótlás, a dugi készletek ára hihetetlenül megugrott. Egy közlegény arról számolt be az AP-nek, hogy Kuvaitban mindössze 4 dollárért vett egy doboznyi dohányt. Kilenc dobozzal vitt magával, és először 5 dollárért adta darabját, de a legutolsót már 20 dollárért (körülbelül 4500 forint) értékesítette, jelentette az AP.