Hónapokig is elhúzódhat a háború

2003.03.27. 11:29
Bár az amerikai haderő valóban látványos előretörést produkált a háború első hetében, az iraki csapatok ellenállása komoly váltást hozhat az amerikai stratégiában - írja a Washington Post. A megnyúlt utánpótlási vonalak és a több száz kilométer hosszú, keskeny frontvonal veszélybe sodorhatja az amerikai csapatokat, így újabb harcoló alakulatok bevetése vált szükségessé. A háború akár hónapokig is elhúzódhat - vélik egyre többen Washingtonban.
Az amerikai hadsereg múlt heti előretörése ellenére több katonai vezető is úgy véli, hogy a várakozásokkal ellentétben akár hónapokig is elhúzódhat az Irak elleni háború - írja a Washington Post. A lapnak nyilatkozó védelmi minisztériumi tisztviselők szerint ráadásul a harcok sikeres megvívásához nem elég a jelenleg Kuvaitban állomásoztatott haderő.

Szükségük volt a pihenésre

A rossz idő, a megnyúlt és kevéssé biztonságos utánpótlási útvonalak és az iraki haderő nem várt ellenállása mind-mind a bizonytalanságot növelik - írja a lap. Bár több katonai vezető is a gyors előrenyomulás mellett érvelt, a többség szerint a harcok kedd éjszaka óta tartó "pihentetésére" komoly szüksége volt a csapatoknak.

Vízhiánytól szenvedő élcsapat

A támadó haderő jelenleg háromszáz kilométer hosszú, vékony vonalat alkot, miközben a védelmét biztosító száz AH-64-es Apache helikoptert az elmúlt napok homokviharai földre kényszerítették. Az utánpótlás lassúságát jelzi, hogy a 3. gyalogsági hadosztály legmesszebbre jutó alakulatainál fogyóban van az ivóvíz és fenyegetően lecsökkent az élelmiszer-tartalék is - írja a Post.

A hadsereg felmérte lehetőségeit és újabb harmincezer katonát irányított a Perzsa-öböl térségébe. Mivel Törökország nem járult hozzá az amerikai csapatok ország területén való állomásoztatásába, Kuvaitba irányították a hadsereg legjobban felszerelt alakulatát, a 4. gyalogsági hadosztályt.

A Post információi szerint azonban legalább egy hétig is eltarthat, amíg a frissen érkezettek elfoglalhatják sivatagi hadállásaikat.

Hivatali optimizmus

Mindennek ellenére a Pentagon hivatalosan még mindig optimista. "A hadműveletek gyakorlatilag pontosan a várakozásoknak megfelelően alakulnak" - nyilatkozta Stanley McChrystal tábornok egy tájékoztatóján. Colin Powell külügyminiszter, aki az első öbölháború idején az egységes vezérkar főnöke volt, azonban mérsékeltebb hangnemben nyilatkozott.

"Kicsit hosszabb ideig tarthatnak a harcok" - nyilatkozta az amerikai közszolgálati rádiónak a külügyminiszter. Powell nem tudott pontos választ adni arra a kérdésre, hogy mégis meddig tarthatnak a harcok - írja a Washington Post.

Felzabálni őket, mint a Pac Manben

A napilap szerint komoly stratégiaváltás várható a harcok újrakezdése után. A gyors előrenyomulás eddigi gyakorlata helyett egy a napilapnak nyilatkozó tábornok inkább az ellenálló Köztársasági Gárda alakulatainak "teljes megsemmisítését" javasolta. Véleménye szerint a nyolcvanas években népszerű Pac Man számítógépes játékhoz hasonlóan kellene "felzabálni" a Bagdad körüli védelmi gyűrűt.

A lap értékelése szerint tehát a villámháború helyét ostromok és utcai harcok vehetik át, melyben az előrenyomuló csapatokat a légierő a városokban állomásozó iraki alakulatok elleni támadásai is segíthetik. Ez a harcmodor azonban az eddiginél lassabb - bár biztosabb - haladást jelentene, azaz a harcok elhúzódhatnak.  • Tippek
  • Babaváró hitel