Elszámították magukat a szövetségesek

2003.03.25. 12:24
A Liberation francia napilap szerint minden másként alakul az iraki háborúban, mint ahogy azt várták. Ennek oka, hogy az amerikai stratégák értékelése eleve hibás feltételezésekből indult ki. Az amerikaiak rákényszerülhetnek Bagdad ostromára, az esetlegesen elhúzódó háború pedig hőst csinálhat Huszeinből az országban.
Ellenséges elszigeteltségben, nemzetközi jogi szentesítés nélkül vívja a második öbölháborút az Egyesült Államok. Ez a hadjárat eddig minden eseményében a 12 évvel korábbi hadművelet ellenképe - mutat rá Tévedés című keddi vezércikkében a Libération. A párizsi baloldali-liberális lap szerint a koalíció bagdadi rezsim elleni hadüzenete arra a politikai hipotézisre épült, hogy a katonai nyomás súlya alatt Szaddám Husszein iraki diktátor rendszere egyszerűen összeomlik, az Amerikai erők háztól házig tartó harcok nélkül veszik be Bagdadot. Azaz tulajdonképpen egy nagyméretű rendőri akció keretében a diktatúrához kötődő kis létszámú csoport felszámolása árán, a nagyvárosok lerombolása nélkül aratnak könnyű és gyors győzelmet.

Hazatérnek az irakiak

Ez a forgatókönyv a hadjárat első öt napja után a legkevésbé sem igazolódott, és semmiben nem idézi fel az 1991-es öbölháború emlékét. Az iraki diktatúra továbbra is aktivitást tanúsít, még a déli, síiták lakta területeken is. Az országutakat nem lepik el menekülő tömegek, a határvidékeken felállított ideiglenes befogadó táborok üresek. Megindult viszont egy ellenkező irányú mozgás: az ellenségeskedések kezdete óta Jordániából több mint ötezer iraki tért haza.

Nem örülnek az amerikaiaknak

A tömeges megadások is váratnak magukra: Tommy Franks tábornok, az amerikai erők főparancsnoka háromezer iraki hadifogolyról számolt be a háború ötödik napján. 1991-ben a szárazföldi hadjárat mindössze négy napot vett igénybe, és ezalatt tízezerszámra adták meg magukat az iraki katonák. A szövetséges erőknek mostanáig egyetlen várost sem sikerült bevenniük, a déli országrészben lévő iraki haderők tisztjeivel kezdett alkudozások eredménytelenek, nincsenek olyan felvételek, amelyeken a helyi lakosság felszabadítóként üdvözli az amerikai-brit csapatokat.

Huszein hőssé válhat

Minden ennek ellenkezőjére vall. A 12 éve bevezetett ENSZ-szankciók tragikus következményei hazafias érzelmeket gerjesztenek az amerikai invázióval szemben, amelynek célszerűsége az irakiak számára továbbra is meglehetősen homályos. Ha a háború elhúzódik, Szaddám akár nemzeti hőssé is válhat honfitársai szemében. Az amerikai stratégák helyzetértékelése hibás feltételezésekből indult ki, vélekedik a Libération. A dél-iraki síiták, az északi kurdok, sőt a köztársasági gárda egységei is emlékeznek arra, hogy az első öbölháború után, a nyugati erők kivonulását követően Szaddám százezrével mészároltatta le az uralma ellen fegyverrel fellépő lázadókat. Az irakiak nem felejtették el, hogy a szövetségesek cserbenhagyták őket, s gyanakvással fogadják a tengerészgyalogosokat. Washingtont egyre inkább az a rémkép foglalkoztatja, hogy rákényszerülhet Bagdad katonai erővel történő elfoglalására, ez pedig szörnyű kalkulációs hibára utal.  • Hírek
  • Személyi kölcsön