Európa a bécsi tüntetésekről

2000.02.21. 17:59
A szombati bécsi koalícióellenes tüntetéssel számos európai lap hétfői kommentárja foglalkozik. A francia Liberation szerint az osztrák kormány a következő hónapokban arra fog törekedni, hogy kerülje a feltűnést, megpróbálnak majd az időre játszani.

A Süddeutsche Zeitung "Segélykiáltás a Heldenplatzon" címmel arról ír, hogy a tüntetés néhány fiatal résztvevője valószínűleg csak a látványosság kedvéért volt ott a helyszínen. "De meghatározó marad a valami mellett vagy ellen való nyílt állásfoglalás. A demokratikus akaratnyilvánítást is be kell gyakorolni. Ez a tömegjelenség, ahogy az öntudatos polgárok öntudata összeadódik, Ausztria számára egy hallatlan újítás. (...) A tüntetők - és ez is teljesen új - nem akarnak semmit a kormánytól, csak hogy tűnjön el. A Heldenplatz tüntetőit érzékenyen érinti a jobboldali koalíció világszerte rossz híre. De ők a külső kritikát támogatásának veszik a demokratikus változtatásért vívott harcban, ahelyett, hogy hazafias reflexből a bíráló külföldet szidnák."

Gyülekezés Délután
A francia Liberation: "Talán az osztrák kormány a következő hónapokban arra fog törekedni, hogy kerülje a feltűnést, megpróbálnak majd az időre játszani. De pont ez fogja Jörg Haider ellenfeleit Ausztriában és szerte Európában arra sarkallni, hogy hajthatatlanok maradjanak."

A liberális német Frankfurter Rundschau: "A negyedmillió ember a Heldenplatzon megmutatta, hogy a politikai rendszer fél évszázados mozdulatlansága után nem csak a tekintélyuralmi irányba nyílik kiút. A konfliktusok elfojtása helyett a modern Ausztriában is van jövője a konszenzus irányította köztársaság nyilvános vitáinak. Ezt a jelzést vennie kell a külföldnek. A gyanús háttéremberek támogatta kormánytól elhatárolódva nem egy egész népet utasítanak el, és egyáLtalán nem cél az EU-tag Ausztria elszigetelése. Ezzel a tüntetéssel Ausztria bebizonyította, hogy méltán tartozik az unióhoz."

A "Dresdner Neuesten Nachrichten": "Természetesen egy 200 ezer fős tüntetés még nem törli el az osztrák jobbratolódás veszélyét. Ennek hatására Haider nem fog új programot meghirdetni, sőt még az ambícióit sem vágja sutba. Amit a tüntetők most kifejeztek, az nem annyira az általános népakaratot képviseli, mint inkább a politikai rendszer polarizációjának kezdetét vetíti előre. Ezt a polarizációt nyílt színen végrehajtani viszont sokkal súlyosabb következményekkel jár majd, mint bármilyen bojkott vagy szankció az EU részéről. Hiszen a belügyekbe való beavatkozás érve itt nem használható takarónak."

Zárórendezvény a Hofburg előtt
A "Neue Osnabrücker Zeitung": "Az FPÖ kormányzati szereplése ellen szervezett bécsi tömegdemonstráció két tekintetben is pozitív jel. Először is a jobboldali populista Haider számára egyéertelművé tette, hol húzódnak a belpolitikai határok: az idegenellenes jelszavak végrehajtása az országot kormányozhatatlanná tenné. Másodsorban a tüntetés résztvevői hatásosan bebizonyították a külföld előtt, hogy létezik egy másik Ausztria is, ahol a tolerancia és a világra nyitottság nem ismeretlen fogalom, és amely a karinthiai tartományi vezető radikális jelszavaival a legcsekélyebb közösséget nem kívánja vállalni. Mindez csökkenti a kárt, amit az FPÖ kormányba kerülése az ország tekintélyében okozott."

A brüsszeli "Le Soir": Több okból is lehet örülni a bécsi és a brüsszeli tiltakozó megmozdulásoknak. A legfontosabb, hogy a különböző rétegek és korcsoportok meglepően egységesen tudtak fellépni. Ezeket a látszólag teljesen különböző embereket a nyelv egyik legszebb szava köti össze: ellenállás. Brüsszel és Bécs - ugyanaz a harc? Aki így tüntetni megy, leginkább a szélsőjobbnak szeretne egyet bemosni."

A berlini "Tagesspiegel": "Itt egy olyan mozgalom alakul, amely máskor is fel fog vonulni, ha a jobboldali-konzervatív kormány valóban nekilát a társadalom átgyúrásának. Ez egy különleges helyzet az osztrák politikai rendszerben. Hiszen ezidáig is szidták az emberek a politikát, de csak egymás közt és nem az utcán." De Wolfgang Schüssel mégis biztos a győzelmében, jegyzi meg a lap. "A Haider kegyelmétől függő kormányát érő nemzetközi kritika ugyanúgy lepereg erről az emberről, mint a kül- és belföldön rendezett tüntetések. Kancellár akart lenni, és azzá lett, ezzel szerinte a történet le van zárva. Viszont az új mozgalom mögött, ami most alakult, messze több áll, mint az "öreg 68-asok" és az internet-generáció gyűlése."  • Hírek
  • Támogatások