Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Túlságosan világi a pápának az Európai Parlament

2008.07.22. 14:56
XVI. Benedek visszautasította a meghívást, hogy felszólaljon az EP ülésén Strasbourgban. A Vatikán a pápa korára hivatkozik, de sajtóértesülés szerint politikai okok állnak a háttérben.

A katolikus egyházfőt az EP a "Kultúrák közti párbeszéd éve" c. rendezvénysorozata fővendégének kérte fel. A Vatikán válasza értelmében Benedek pápa egyéb kötelezettségei és a kora miatt kénytelen nemet mondani a meghívásra - értesült a The Times. A helyzet kínos: a meghívást az EP kereszténydemokrata és katolikus elnöke, Hans-Gert Pöttering adta át még 2007-ben egy pápai magánaudiencián, az EU-t megalapító Római Szerződés 50. évfordulóján.

A konzervatív brit lap megállapítása szerint a visszautasítás pont egybeesik XVI. Benedek ausztráliai útjának végével, nem sokkal azután, hogy az egyházfő áprilisban a 81. születésnapját Bush elnök társaságában töltötte az USA-ban. A The Times úgy tudja, a Vatikán azért favorizálja Washingtont, mert George Bush kiáll az istenhit mellett, és felkarolta az abortusz elleni küzdelmet.

A téma érzékenysége miatt név nélkül nyilatkozó források szerint az egyház nagyot csalódott az "Európa-projektben": az alapító atyák, Adenauer és Schuman még hívő katolikusok voltak, ám az EU mind világiasabbá válik. Az Európai Parlamentben utoljára 1988-ban II. János Pál szólalt fel, ám azóta sokat romlott a viszony. A mélypont "isten" nevének eltávolítása volt az európai alkotmány szövegtervezeteiből.

"Mivel a pápa elmúlt 80, nem szabad kimerítenünk" - nyilatkozta az EP elnökségi szóvivője. A XVI. Benedek azonban az elmúlt időszakban nagyobb utazásokat tett más földrészeken. A The Times úgy látja, hogy a Vatikán szerint Bush politikája közelebb áll a katolikus egyház értékrendjéhez, mint az EU-é. Amikor például Washington 2002-ben 34 millió dollárral csökkentette az ENSZ családtervezési programját, azt az EU pótolta ki.

"Az anyagi jólét mellett a belső üresség és a csendes kétségbeesés lelki sivataga terjeszkedik" - mondta a pápa vasárnap Sidney-ben, 400 ezer hívő előtt.