Ágnes
-5 °C
2 °C

Bush-ellenes tömegtüntetésre készülnek Berlinben

2002.05.21. 13:13
Több tízezer tüntető fogadhatja a német fővárosba érkező amerikai elnököt. Bush az Irak elleni háborúhoz kíván támogatást szerezni, ezt azonban az egyébként szívélyes vendéglátó Schrőder is feltételekhez köti.
Több tízezer demonstráló részvételével számolnak a német hatóságok az Egyesült Államok nemzetközi politikája elleni tiltakozó naggyűlésen. A város történetének egyik legnagyobb biztonsági készültségű eseményén mintegy tízezer rendőr teljesít majd szolgálatot. A német főváros területének nagy részét lezárják George W. Bush berlini látogatása idejére.

A tiltakozók felkészültek

A legális szervezetek mellett szélsőséges csoportok is készülődnek a Bush-vizitre. Egy országos laphoz eljutott körlevelükben a magukat "kommunista és autonóm csoportoknak" nevező szélsőbalos szervezetek követendő példaként dicsérik az amerikai politikusok - Alexander Haig tábornok, Ronald Reagan, idősebb George Bush - elleni korábbi támadásokat. Egyúttal "háborús uszítónak" titulálják az ifjabb Busht, értésére adva: számára nem létezik nyugodt hátország.

Schröder és a jó barát

Gerhard Schröder miniszterelnök bejelentette, hogy keményen lépnek fel bármiféle erőszakos rendbontás ellen. Bush Németország jó barátja, szívesen látjuk az országban - tette hozzá Schröder. Olyannyira közös az érdeklődési körünk, és oly sok közös témánk van, hogy az alkalmilag előforduló ellentétek háttérbe szorulnak - nyilatkozta a német kancellár Bushról a Welt am Sonntagnak.

Ugyanakkor Schröder már korábban is világossá tette, hogy országa nem venne részt egy Irak elleni katonai akcióban az ENSZ felhatalmazása nélkül. Elemzők szerint Bush európai körútja során - az elnök felkeresi Oroszországot, Olaszországot, és Franciaországot- , támogatókat próbál szerezni egy esetleges Irak elleni támadáshoz. Ám a katonai akciókat ellenző tüntetők szerint, Bush a szeptember 11-i eseményeket különböző háborúk kirobbantásához használja fel.

A zöldek és kommunisták is Bush ellen

A kormányzó párt koalíciós partnere, a Zöld Párt képviselői Joschka Fisher külügyminiszter figyelmeztetése ellenére is részt kívánnak venni a demonstrációkon. Egyik képviselőjük szerint nem Bush látogatása ellen, hanem az Irakkal szembeni háborús fenyegetettség ellen tiltakoznának.

Berlin önkormányzatában Schröder szociáldemokratáival együtt kormányzó reformkommunista PDS képviselői szintén csatlakozni kívánnak a tüntetőkhöz. Peter Porsch pártelnök szerint a véleményeknek nem csak a parlamentben hanem az utcán is hangot lehet adni. A Spiegel magazin felmérése szerint a németek 80 százalékának kritikus véleménye van az Egyesült Államokról, míg minden második negatívan ítéli meg Busht.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!