Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bush-ellenes tömegtüntetésre készülnek Berlinben

2002.05.21. 13:13
Több tízezer tüntető fogadhatja a német fővárosba érkező amerikai elnököt. Bush az Irak elleni háborúhoz kíván támogatást szerezni, ezt azonban az egyébként szívélyes vendéglátó Schrőder is feltételekhez köti.
Több tízezer demonstráló részvételével számolnak a német hatóságok az Egyesült Államok nemzetközi politikája elleni tiltakozó naggyűlésen. A város történetének egyik legnagyobb biztonsági készültségű eseményén mintegy tízezer rendőr teljesít majd szolgálatot. A német főváros területének nagy részét lezárják George W. Bush berlini látogatása idejére.

A tiltakozók felkészültek

A legális szervezetek mellett szélsőséges csoportok is készülődnek a Bush-vizitre. Egy országos laphoz eljutott körlevelükben a magukat "kommunista és autonóm csoportoknak" nevező szélsőbalos szervezetek követendő példaként dicsérik az amerikai politikusok - Alexander Haig tábornok, Ronald Reagan, idősebb George Bush - elleni korábbi támadásokat. Egyúttal "háborús uszítónak" titulálják az ifjabb Busht, értésére adva: számára nem létezik nyugodt hátország.

Schröder és a jó barát

Gerhard Schröder miniszterelnök bejelentette, hogy keményen lépnek fel bármiféle erőszakos rendbontás ellen. Bush Németország jó barátja, szívesen látjuk az országban - tette hozzá Schröder. Olyannyira közös az érdeklődési körünk, és oly sok közös témánk van, hogy az alkalmilag előforduló ellentétek háttérbe szorulnak - nyilatkozta a német kancellár Bushról a Welt am Sonntagnak.

Ugyanakkor Schröder már korábban is világossá tette, hogy országa nem venne részt egy Irak elleni katonai akcióban az ENSZ felhatalmazása nélkül. Elemzők szerint Bush európai körútja során - az elnök felkeresi Oroszországot, Olaszországot, és Franciaországot- , támogatókat próbál szerezni egy esetleges Irak elleni támadáshoz. Ám a katonai akciókat ellenző tüntetők szerint, Bush a szeptember 11-i eseményeket különböző háborúk kirobbantásához használja fel.

A zöldek és kommunisták is Bush ellen

A kormányzó párt koalíciós partnere, a Zöld Párt képviselői Joschka Fisher külügyminiszter figyelmeztetése ellenére is részt kívánnak venni a demonstrációkon. Egyik képviselőjük szerint nem Bush látogatása ellen, hanem az Irakkal szembeni háborús fenyegetettség ellen tiltakoznának.

Berlin önkormányzatában Schröder szociáldemokratáival együtt kormányzó reformkommunista PDS képviselői szintén csatlakozni kívánnak a tüntetőkhöz. Peter Porsch pártelnök szerint a véleményeknek nem csak a parlamentben hanem az utcán is hangot lehet adni. A Spiegel magazin felmérése szerint a németek 80 százalékának kritikus véleménye van az Egyesült Államokról, míg minden második negatívan ítéli meg Busht.