Gusztáv
-4 °C
1 °C

Bíróság előtt az egyetlen életben maradt beszlani terrorista

2005.05.17. 09:58
A beszlani túszmentő akció részleteire is fény derülhet az egyetlen túlélő túszejtő perében. Nur-pasi Kulajev saját vétkességét tagadja, az év elején megölt Maszhadov csecsen elnököt azonban, az orosz ügyészségnek alájátszva, belekeverné a túszdrámába.

Megkezdődött az egyetlen élve elfogott beszlani túszejtő pere, jelentette a BBC. A huszonnégyéves csecsen ács, Nur-pasi Kulajev gyilkosság, banditizmus és terrorizmus vádjával áll bíróság elé.

Nem tudta, mire támad

Az orosz vádhatóságok szerint Kulajev egyike volt a beszlani 1-es iskolát tavaly szeptemberben lerohanó harminc terroristának. A túszdráma három napig tartott, a legvisszafogottabb hivatalos adatok szerint is több mint háromszáz emberéletet követelt.

Kulajev vallomásában azt állította, ő úgy tudta, hogy egy orosz biztonsági ellenőrzőpontra fognak támadni. A gyilkosság vádját tagadta, mondván gépfegyverével ő csak a levegőbe lőtt.

Senki nem tud semmit

A beszlani túszdráma alatt az orosz hatóságok többször is félretájékoztatták a közvéleményt, így a mai napig nem tisztázott, hogy hány túszszedő mennyi túszt ejtett, ahogy azt sem tudni pontosan, hányan vesztették életüket a rosszul sikerült túszmentő akció alatt kitört pánikban és tűzharcban.

Kulajevet hamar bűnbaknak kiáltották ki a túszdráma után, sovány, szakállas arca pár órával a túszmentő akció után már az orosz állami tévéadókon volt látható. Kulajevet a beszlaniak kishíján meglincselték elfogása után. Bátyja életét vesztette a tűzharcban.

Maszhadovot belekeverné

Tárgyalását Észak-Oszétia fővárosában, Vlagyikavkazban tartják. A BBC szerint a per alkalmat adhat a beszlani túszmentőakció hibáinak feltárására is. Kulajevet egyébként az orosz ügyészek sem akarják a beszlani túszszedés kitervelőjének beállítani, azt az állítását, hogy nem tudott a támadás céljáról, viszont cáfolnák.

Kulajev egyébként az orosz hatóságok kezére is játszhat. Egyik vallomása szerint a beszlani ostromot az év elején meggyilkolt Aszlan Maszhadov, Csecsenföld utolsó törvényesen megválasztott elnöke rendelte meg. A vádat Maszhadov közeli szövetségesei vehemensen tagadják, maga Maszhadov a túszdráma idején az elsők között határolódott el a túszszedőktől. Az elnökre amúgy sem volt jellemző az erőszakos akciók támogatása.