Botond, Mózes
EUR 386,95 Ft
USD 372,15 Ft
14 °C
29 °C

Mélyponton Blair népszerűsége

2003.02.18. 11:53
Mélyponton van a brit kormányfő népszerűsége az iraki válság ügyében elfoglalt álláspontja miatt - ez derült ki a kedden közzétett legújabb felmérésből, amely szerint a britek többsége most már ellenzi a háborút.
A baloldali The Guardian napilap és az ICM közvélemény-kutató közös vizsgálata szerint Tony Blair támogatottsági mutatója mínusz húsz; a lista a nullát veszi közepes elfogadottsági értéknek. A munkáspárti kormányfő egy éve még plusz hatos, meglehetősen jó népszerűséget élvezett ugyanezen kimutatás alapján.

A felmérés szerint Blair személyesen, szinte egyedül szenvedi meg az Irak elleni brit katonai készülődés rendkívüli mértékű hazai népszerűtlenségét: a kormányzó Munkáspárt jelenlegi támogatottsága a teljes választókorú lakosságon belül még mindig 39 százalékos, vagyis csökkent ugyan a januári 43 százalékról, de még mindig egészséges távolságra van az ellenzéki konzervatívok 31 százalékos táborától.

A többség háborúellenes

A szombati londoni háborúellenes tömegtüntetések után elvégzett vizsgálat igazolta a megmozdulás szervezőinek becslését: a Guardian/ICM-felmérés az adatok kivetítésével elvégzett számítás alapján arra a következtetésre jut, hogy minden (1,25 millió) brit háztartásból legalább egy személy elment a tüntetésre. Eszerint a részvétel valóban közel lehetett a szervezők által megadott 2 millióhoz; a rendőrség óvatos hivatalos becslése "jóval több mint 750 ezer" résztvevőről szólt. Mindenképpen tény, hogy a Hyde Parkban tartott szombat délutáni tüntetés volt minden idők legnagyobb politikai megmozdulása Nagy-Britanniában.

A kedden ismertetett kutatás szerint a briteknek most már az abszolút többsége elveti az Irak elleni katonai fellépést. Az ellenzők aránya februárban 52 százalékos volt, 12 százalékponttal magasabb, mint novemberben, a támogatóké ugyanakkor 39 százalékról 29 százalékra csökkent, vagyis a novemberi 1 százalékpontos különbség a két tábor között 23 százalékpontosra bővült.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla