Emőke
-4 °C
9 °C

Alaptalanul vádolják Líbiában a bolgár ápolónőket

2006.10.31. 15:19
Kedden meghallgatásokkal folytatódott annak az öt bolgár ápolónőnek és a palesztin orvosnak a pere Líbiában, akiket 426 gyerek HIV vírussal való megfertőzésével vádolnak. A hat vádlottat már egyszer halálra ítélték, azonban a legfelsőbb bíróság határozata alapján újra tárgyalják ügyüket. A védelem az AIDS egyik felfedezőjének szakértői véleményét is bemutatta.

A Líbiában perbe fogott bolgár ápolónők ügyvédje szakértői véleménnyel támasztotta alá érvelését a per keddi tárgyalásán, mikor meghallgatásokkal folytatták az eljárást. Az északi-afrikai országban 1999-ben vádolták meg az ápolónőket és egy palesztin orvost azzal, hogy Bengázi egyik kórházában 426 gyermeket szánt szándékkal HIV vírussal fertőztek meg, és ezért 2004-ben halálra ítélték őket. A líbiai legfelsőbb bíróság azonban tavaly decemberben elrendelte a perújrafelvételt, így a vádlottak ügyében idén májustól kezdve új tárgyalás zajlik.

Tudományos bizonyíték

Az elégtelen higiéniai körülményeket okolta a keddi tárgyalási napon is a védelem, az ügyvéd fő érve annak a francia kutatónak a jelentése, aki a vírus egyik felfedezője volt. Luc Montagnier professzor tanulmányában ugyanis arra a következtetésre jutott, hogy a gyógyintézetben már 1997-ben, tehát azelőtt, hogy a vádlottak munkába álltak a kórházban, felütötte a fejét a vírus. A kórházi személyzet hanyagsága miatt pedig az injekciós tűket nem fertőtlenítették megfelelően, és tulajdonképpen ez okozta a tömeges fertőzést. A francia kutató véleményét osztja a Nature brit tudományos szaklap is.

Az orvos és a nővérek egyaránt tagadják az ellenük felhozott vádakat, védőik szerint a bengázi gyermekkórházban tapasztalható higiéniai körülmények miatt ütötte fel a fejét a gyilkos kór, amely eddig 52 gyermek életét oltotta ki. A védelem állítása szerint a vádlottakból kínzással csikarták ki a beismerő vallomásokat.

Perbe fogták a kínzókat

Az ügyvéd elmondta azt is, hogy a hatóságok kifogásolható módon tartják fogva védenceit, korábban például a rendőrség kutyáival zárták össze őket, írja a Reuters. 2005 júliusában egy líbiai bíróság felmentett 9 líbiai rendőrt és egy orvost, akik a vád szerint megkínozták a 6 vádlottat.

A kínzási ügyben indított per, valamint Líbia hozzáállásának firtatása emberi jogi kérdésekhez arra utal, hogy az afrikai ország megpróbál minél jobb kapcsolatokat ápolni a Nyugattal, ezen belül is az Egyesült Államokkal. Washington egyébként Bulgária és az Európai Unió mögött áll az ápolónők ügyében, ártatlannak tartja őket az ellenük felhozott vádakban.

A védelem több képviselője is megpróbálta feltételesen, a tárgyalás idejére szabadlábra helyeztetni a vádlottakat, a bíróság szerint azonban túl súlyosak az ellenük felhozott vádak, így egyikük sem védekezhet szabadlábon.

Az évek óta húzódó ügy ideje alatt több ország diplomáciája is működésbe lendült, hogy segítsen az ártatlanságát hangoztató hat személyen. Líbia szeptemberben felajánlotta, hogy a megfertőződött gyermekekért fejenként 15 millió dollár kifizetése esetén elengedi az ápolónőket. Szófia azonban elutasította az ajánlatot, mert hisz a nővérek ártatlanságában, és az ügy teljes tisztázást követeli.