Perújrafelvétel a bolgár nővérek ügyében

2005.12.25. 14:36
A tripoli legfelsőbb bíróság érvénytelenítette az öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kiszabott halálos ítéletet, és perújrafelvételt rendelt el. A nővéreket és az orvost tavaly ítélte el egy líbiai bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy azok szándékosan fertőztek meg HIV vírussal 426 líbiai gyermeket.

Perújrafelvételt rendelt el a líbiai gyermekek AIDS-fertőzésének ügyében a tripoli legfelsőbb bíróság, vasárnapi ítéletével érvénytelenítve az öt bolgár ápolónőre és egy palesztin orvosra kiszabott halálos ítéletet.

Az 1999 óta húzódó ügyben 2004. május 6-án szabta ki a halálos ítéleteket egy líbiai bíróság, mert bizonyítottnak látta, hogy az ápolónők és az orvos vérátömlesztés során szándékosan fertőztek meg HIV vírussal 426 líbiai gyermeket, akik közül azóta 51-en meghaltak. Bolgár és más európai illetékesek szerint a líbiai hatóságok azért koholták a vádakat, hogy elleplezzék azokat a siralmas higiéniai viszonyokat, amelyek miatt a gyerekek megfertőződtek.

Nemzetközi alap

A fellebbviteli ítélet előzménye: Bulgária és az Európai Unió a héten megállapodott Líbiával, hogy nemzetközi alapot hoznak létre a líbiai Bengáziban AIDS-vírussal fertőzött gyerekek családjainak megsegítésére. Líbiai tisztségviselők korábban azt javasolták Bulgáriának, hogy fizessen kompenzációt a HIV-fertőzött gyerekek családjainak, cserében a vádlottak életének megkíméléséért.

Bulgária elutasította az ajánlatot, mondván, hogy ezzel közvetve elismerné az ápolónők bűnösségét. Alig egy hónapja Abderrahman Salgam líbiai külügyminiszter azt mondta, hogy a halálos ítélteket meg lehet változtatni, ha cserében az áldozatok hozzátartozói humanitárius támogatást kapnak.

A líbiai legfelsőbb bíróságnak a vádlottak fellebbezésének helyt adó vasárnapi ítélete szerint Bengáziban tárgyalják újra a bolgár ápolónők és a palesztin orvos elleni vádpontokat, ugyanis a májusi halálos ítéletek is e bíróságon születtek. A vádlottak az észak-líbiai város kórházában dolgoztak.

A bolgárok elégedettek

A bolgár kormány és az államfő egyaránt üdvözölte vasárnap, hogy a líbiai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte a halálos ítéleteket. Georgi Parvanov bolgár elnök a hír hallatán vasárnap kijelentette: reméli, hogy a perújrafelvételi döntés nyomán hamarosan megnyugtató véget ér az ápolónők ügye. "A (líbiai) Legfelsőbb Bíróság döntése beváltotta azt a reményünket, hogy ebben az ügyben is diadalmaskodni fog az igazság... Reméljük, hogy a bíróság gyors és hatékony munkája révén az ügy a lehető legrövidebb időn belül nyugvópontra jut."

Megkönnyebbülten nyilatkozott a bolgár külügyi tárca illetékese is. "Az újratárgyalás új esélyt ad annak elérésére, amit a védelem és hitem szerint minden bolgár akar" - mondta Dimitar Cancsev, a külügyminisztérium szóvivője. "Első reagálásunk a döntésre kedvező, mivel a halálos ítélet hatályon kívül helyezése és az újratárgyalás elrendelése annak elismerését jelenti, hogy e perben súlyosan vétettek az eljárási, perrendtartási szabályok ellen. A végzés azt is jelenti, hogy a bíróság elismerte a védelem által felhozott érveket"- mondta a bolgár szóvivő.