Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egy év alatt kétszer bukott a brit miniszter

2005.11.02. 14:32
Lemondott miniszteri posztjáról a munkavállalási botrányba keveredett brit munkaügyi miniszter. David Blunkettnek kevesebb mint egy év alatt másodszor sikerült megbuknia, legutóbb a belügyi tárca éléről kellett távoznia szeretője házvezetőnője miatt.

Egy éven belül másodszor kényszerült lemondásra David Blunkett. Tony Blair gazdasági minisztere elfelejtett konzultálni a volt miniszterek munkavállalását ellenőrző testülettel, mielőtt elfogadta volna a DNA Biocience kutatócég igazgatói állását, írja a BBC. Bár a céget csak két hétig vezette, a születésétől vak munkaügyi miniszter a parlamenti vizsgálatot megelőzve lemondott posztjáról.

Blunkett tavaly decemberében belügyminiszterként kényszerült lemondásra, mert közbenjárt szeretője házvezetőnőjének bevándorlása ügyében.

Saját szabályaikba bukott bele

A kormányból távozva keresett állást a magánszektorban, anélkül, hogy megjelent volna a volt miniszterek elhelyezkedését vizsgáló független bizottság előtt. A testület ugyan csak konzultál a volt miniszterekkel, ezt azonban kötelezően teszi. Blunkett a Munkáspárt májusi választási győzelme után újra posztot kapott a kormányban.

Mulasztása miatt szerdán kellett volna felelnie a képviselőház munkaügyi bizottsága előtt, ő azonban reggel benyújtotta lemondását Tony Blairnek, így egy évnél is rövidebb időn belül már másodszor bukott meg miniszterként. Tony Blair szóvivője igyekezett hangsúlyozni, hogy miként legutóbb, úgy most sem rúgták ki Blunkettet, a miniszter önként távozott. "A kormányfő továbbra is mindenben támogatja Davidet" - jelentette ki a szóvivő.

A második duplázó

Blunkett, bár tagadja, hogy szándékosan cselekedett volna rosszat, nyilatkozatában elismerte, hogy posztja "tarthatatlanná vált". A DNA Bioscience ugyanis kormányzati megbízásokat is kap, ez pedig ütközik a Blairék által kidolgozott miniszteriális etikai szabályokkal.

Blunkett már a második olyan minisztere Tony Blairnek, aki kétszer is megbukott. Peter Mandelsonnak - az Európai Bizottság brit delegáltjának - három év alatt sikerült kétszer is bukást okozó ügybe keverednie, 1998-ban egy szabályellenes lakáskölcsön-ügybe, 2001-ben pedig egy indiai milliárdos vállalkozó testvérpár brit állampolgársági ügyének szintén szabályellenes előmozdításába bukott bele.