Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Al Gore-t akarják Obama alelnökének

2007.10.25. 21:34
Az amerikai elnökjelölt Barack Obama egy támogatója felvetésére elmondta, hogy megválasztása esetén fontos szerepet szánna Al Gore-nak, ugyanakkor szerinte egy alelnöki pozíció már visszalépés lenne a napokban Nobel-békedíjjal kitüntetett demokrata politikusnak. Obama emellett kijelentette, hogy fel van készülve a kampány során őt célzó republikánus támadásokra.

Barack Obamát az egyik kampányrendezvényen alaposan meglepte egy "Obama és Gore: Tapasztalat és Fiatalság, Obama és Gore: Bölcsesség és Igazság" feliratú pólót viselő férfi. A támogató megkérdezte a 2008-as amerikai elnökválasztás egyik esélyesétől, hogy nem gondolt-e még arra, hogy felkéri a Nobel-díjas korábbi demokrata alelnök Al Gore-t alelnökjelöltjének és ezzel fogná ki a szelet a nagy rivális Hillary Clinton vitorlájából, írja az ABC News.

Az illinois-i szenátor válaszában megígérte, hogy megválasztása esetén biztosan bevonná Al Gore-t a kormányzásba, akire valamilyen nagyon fontos feladatot bízna. "Miután megnyerte az Oscart és a Nobel-békedíjat is, szerintem visszalépést jelentene neki, ha újra alelnök lenne" - vélekedett a fiatal elnökjelölt, aki viccesen megjegyezte, hogy ilyen felvetésekkel jó kampánymenedzser lenne a kérdezőből.

A demokrata rendezvényen a résztvevők a legutóbbi elnökválasztás rossz tapasztalatait is felidézték. Egy asszony emlékeztetett a 2004-es elnökválasztási kampány alatt tapasztalt intenzív republikánus támadásokra. A demokrata jelölt John Kerry akkor sok szavazatot vesztett, amikor a republikánusok azzal vádolták, hogy politikai pályafutása során hazugságokat terjesztett vietnami katonai múltjáról.

Obama mindenkit megnyugtatott, hogy ő hasonló esetben felvenné a kesztyűt. "Erőteljes, és azonnali választ kell adni - ezen kívül őszintén kell válaszolni. Fel vagyunk készülve bármire, amivel betámadhatnak" - jelentette ki az illinois-i szenátor.