Gusztáv
-4 °C
1 °C

Öt testvért ítéltek halálra

2006.08.25. 10:03
Bangladesben halálra ítéltek huszonegy embert egy kormánypárti politikus két évvel ezelőtti meggyilkolásáért. A bíróság a vádlottak közül mindössze ötnél határozta meg az ellenük szóló vádat, a többi 16 ember részt sem vett a tárgyaláson. A védőügyvédek politikai indíttatású ítélethozatalra gyanakszanak, ezért fellebbeznek a döntés ellen.

Halálra ítéltek Banglades fővárosában huszonegy embert, akiknek a vád szerint közük volt a kormányzó párt egyik politikusának két évvel ezelőtti meggyilkolásához, közölték pénteken a vádlottak védőügyvédei. A terheltek között van az első számú bangladesi ellenzéki tömörülés, az Avami Liga 14 vezetője és munkatársa, továbbá egyikük 4 testvére, egy idős férfi és két fia.

A 21 vádlott közül öten 2004 februárjában a bangladesi fővárostól, Dakától 160 kilométernyire északnyugatra, Natore körzetében egy teázóban lelőtték Szabir Ahmed Talukdert, a kormányzó nacionalista párt parlamenti képviselőjét, Kudusz Talukder Dulu miniszterhelyettes unokaöccsét. A Firoj Alam bíró vezette testület csütörtökön kötél általi halálra ítélte az öt testvért.

A jelentésekből azonban nem derül ki, mivel vádolják a többi 16 embert, akik nem is voltak jelen a bírósági tárgyaláson, írja a The Bangladesh Today. A bíróság nem határozta meg azt sem, hogy a halálbüntetést milyen módon kell végrehajtani.

Az ügyvédek kijelentették, hogy az ítélet mögött politikai megfontolások húzódnak meg, s jelezték, fellebbezni fognak a határozat ellen.