Francia parasztok a Big Mac ellen

2000.06.30. 15:05
Pénteken kezdődik Millau városában Jose Bove, a Confederation Paysanne - Földművesek Konföderációja - elnökének és kilenc társának a pere. A vád: 1999-ben lerohantak és szétromboltak egy épülő McDonald's gyorséttermet, így tiltakozván az amerikai védővám ellen.

Franciaországban gyakoriak a McDonald's elleni támadások
Az Amerika és Európa közti huzavona akkor kezdődött, mikor az amerikaiak hormonkezelt állatoktól számazó marhahúst szeretett volna az európai piacon értékesíteni, ám ,,elfelejtették" a termék cimkéjén jelezni, hogy a hús nem természetes módon nőtt nagyra. A franciák - több európai ország mellett - kitiltották a hormonkezelt marhahúst, az amerikaiak válaszul pedig 100 százalékos vámot vezettek be a Roquefort sajtra, Dijoni mustárra, szarvasgombára, libamájra, egyéb csemegékre. A vámok bevezetése 28 millió dolláros bevételkiesést jelent minden termék esetében, a farmerek szerint a termékek eladási árai annyira lecsökkentek, hogy még a termelési költségeket sem fedezik.

Franciák Amerika ellen
Franciaországban a globalizáció és amerikanizáció elleni harc egyik bevett formája a McDonald's gyorséttermek robbantása, működésének bojkottálása, szétrombolása. A másik célpont a Coca-Cola, miután kávézótulajdonosok sora tagadta meg árusításukat, a Saint Pierre de Trivisy kisvárosban külön Coca-Cola adót vezettek be.
A kedvezőtlen helyzet miatt a francia parasztok Jose Bove vezetésével Amerika-ellenes akciókba kezdtek, a 100 százalékos amerikai eredetű, a globalizációt jelképező McDonald's működésének zavarásával. Előszőr elzárták a gyorsétterem felé vezető utat, az arra tévedőknek meg francia ételeket osztogattak. 1999. augusztus 12-én azonban a francia Millau városban épülő McDonald's éttermet támadták meg és rombolták le. Jose Bove önként vonult a rendőrségre, további letartóztatások is történtek.

Olyan, mint a római légiósok ellen harcoló Asterix

A támadás óta Jose Bove nevét együtt emlegetik a globalizációellenes mozgalmak vezetőivel, a francia földműves-lobbi egyik vezéralakjává nőtte ki magát. Bove-ot még a római légiók ellen sikeresen harcoló rajzfilmfigurával, a nagy népszerűségnek örvendő Asterix-szel is összehasonlították. Jacques Chirac elnök meg támogatásáról is biztosította a földműveseket, mint egy évvel ezelőtt mondta: bár a tiltakozás formájával nem ért egyet, a parasztok dühét megérti.

A modern Asterx, Jose Bove
A várhatóan két napig tartó tárgyalásra 30 ezer fős tüntetőtömeget várnak. A 47 éves Bove-ra öt év börtönbüntetést, és 70 ezer dollár körüli pénzbüntetést szabhatnak ki. ,,Minden ítélet elfogadhatatlan. Minden szinten, a döntés politikai lesz." - nyilatkozta a földművesek vezére. A Confederation Paysanne kéthetes, rockkoncertekkel tarkított vitafórumot szervez a tárgyalás utánra.

Szenteltvíz a szexshopban

Mikor egy riporter megkérdezte Bove-ot miért nem rendezik el az ügyet azzal, hogy kötelezik a McDonald's-ot, hogy tegyen Roquefort sajtot cheesburgereire, franciásan válaszolt. ,,Az olyan lenne, mintha szentelvizet árulnánk a szex-shopban".  • Tippek
  • Babaváró hitel