Brit páncélosok akciója Bászrában

2003.03.29. 13:39
Bászra belterületén hajtottak végre szombaton rajtaütésszerű akciót brit páncélosok, több iraki harckocsit és tüzérségi állást kilőve, valamint ledöntve két Huszein-szobrot - jelentette szombaton a londoni rádió.
Az első ilyen jellegű akcióban a dél-iraki nagyváros alatt álló 7. brit páncélos dandár - a híres Sivatagi Patkányok - harckocsi- és gyalogos egységei vettek részt. A támadásban hat iraki harckocsi és több nehéztüzérségi állás semmisült meg. A fő cél azonban Szaddám Huszein iraki elnök egyik szobrának lerombolása volt, de végül két Huszein-szobrot döntöttek le - mondta a BBC-nek egy magas rangú brit katonai forrás.

Lélektani nyomás

Az egyik szobor a város központjában volt. A brit forrás szerint az akcióval lélektani nyomást akartak gyakorolni a várost még mindig ellenőrző kormányhű milíciákra, egyben azt az üzenetet akarták eljuttatni a bászrai lakosságnak, hogy az uralkodó Baasz-párt embereit a szövetségesek "átadták a történelemnek".

A brit erők gyakorlatilag a háború első napjai óta ostromgyűrűben tartják a második legnagyobb iraki várost, de az ott lévő, becslések szerint 1-2 ezer iraki kormányhű milicistát nem sikerült kifüstölni onnan. A lakosság időről időre nagy csoportokban menekül, amit az iraki fegyveresek aknavetőkkel próbálnak akadályozni, a brit tüzérség viszont az iraki állások lövetésével igyekszik a menekülőket védeni. A város belterületén azonban a szombat hajnali volt az első brit akció.

Harminchárom T-55-öst lőttek ki eddig

A hat iraki páncélos szombati bászrai kilövése előtt, az elmúlt néhány napban a Dél-Irakban tevékenykedő brit gyalogos és páncélos erők két nagy ütközetben összesen 33 iraki T-55-ös harckocsit semmisítettek meg. A szombati előtt a legutóbbi ilyen akció csütörtök reggel volt, amikor brit kommandósok 14 T-55-öst semmisítettek meg.

Ez utóbbi összecsapásról a hét végére váltak ismertté részletek; a beszámolók szerint a királyi skót dragonyosok egy ugyancsak 14 tankból álló oszlopa vette észre az iraki konvojt, amelyet menetből, egyenként lőtt ki, mielőtt az irakiak egyetlen lövéshez jutottak volna. A britek döntő technológiai fölényét a brit Challenger 2-es harckocsik célra tartó berendezése biztosította; ez lehetővé teszi, hogy a löveg kiegyenlítse az egyenetlen talajon haladó harckocsi mozgását, és folyamatosan a kijelölt célra tartson. Az iraki T-55-ösöknek a biztos célzáshoz előbb meg kell állniuk.

A hétvégi brit sajtónak nyilatkozó brit tisztek szerint a csütörtöki dél-iraki páncélos csata a legnagyobb volt, amelyben El Alamein óta a brit hadsereg részt vett.  • Tippek
  • Bankszámla