Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Önbíráskodó rendőrök, mindennapos kivégzések Brazíliában

2005.11.25. 11:27
Közeli fejlövéssel végeznek nincstelen gyanúsítottjaikkal a brazil rendőrök. Tavaly csak Rio de Janeiróban 983-an haltak meg rendőri akció közben. A hatóságok szerint az áldozatok többsége rajtaütésekben, tűzharcban vesztette életét.

Ezrével végeznek ki gyanúsítottakat a brazil rendőrök, írja a BBC. A bűnüldöző hatóságok szerint az áldozatok többsége katonai stílusú rajtaütések során veszti életét, Julieta Lemgruber, a volt rendőrségi ombudsman szerint azonban többnyire egyértelműen önbíráskodásról, kivégzésekről van szó.

A hallgatás fala

Lemgruber szerint tavaly csak Rio de Janeiróban 983 embert öltek meg a rendőrök, és Sao Paolóban is hasonlóak az adatok. Lemgruber szerint a hatóságoknak alaposan ki kéne vizsgálnia a haláleseteket. Ez azonban nehéz, mivel a rendőrök védik egymást, ezért eddig "a hallgatás fala miatt nehéz volt kivizsgálni az eseteket".

A BBC jelentése szerint az elmúlt öt évben megduplázódott a rendőrségi rajtaütésekben életüket vesztők száma.

A riói rendőrök elutasítják Lemgruber vádjait. Véleményük szerint a legtöbb áldozat tűzharcban vesztette életét. Ennek ellentmond az az idén tavasszal elkövetett gyilkosságsorozat, mely során szolgálaton kívüli rendőrök egy riói kávéházban összesen 29 embert végeztek ki közeli fejlövésekkel.

Fejlövés

Lemgruber szerint a rendőrségi áldozatok holttestének vizsgálata is kivégzésre utal. A legtöbb áldozattal legalább hat golyó, többnyire közeli fejlövés végzett.

Lemgruber véleményét egy álnéven nyilatkozó volt katonai rendőr is megerősítette. A Gordinho néven nyilatkozó rendőr szerint a kivégzés "mindennapi rutin" a rendőrségnél. "Ha izgalomba jössz, úgy érzed, te vagy a törvény. A legtöbb lövöldözés valójában kivégzés, előre eltervezett, hidegvérű gyilkosság" - nyilatkozta a BBC-nek.

A városi nyomornegyedek, a favelák lakói is így érzik. "Játszadozó gyerekek zsivalya tölti be az utcát, az emberek mind boldogak, aztán egyszer csak feltűnnek a rendőrök, bummbummbumm, pár ember meghal" - érzékeltette a helyzetet egy favelalakó, Paolo Cesar. "Mindenkit megölnek, rossz rendőrök" - teszi hozzá.

Kétszázat elbocsátottak

A brazil állami szervek megpróbálják eljelentékteleníteni a problémát. A tavaszi gyilkosságsorozat kapcsán tizenegy rendőrt vettek őrizetbe, nyilatkozták a BBC-nek. "Február óta ötszáz rendőrt vettünk őrizetbe, kétszázat pedig elbocsátottunk" - nyilatkozta a BBC-nek Marcello Itagebah, a rendőrséget felügyelő államtitkár.

Az azonban továbbra is kérdés, hogy a brazil politikusoknak lesz-e elég ereje a rendőrségnél uralkodó önbíráskodási hajlam és a törvénytelen kivégzések megfékezésére, írja a BBC.