Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Két hibáját is beismerte Bush

2005.01.14. 22:00
Egy esetben félreérthetően, egy másikban meggondolatlanul nyilatkozott, ismerte el első elnöki terminusának két hibáját a választási kampányban saját tökéletességét hangoztató George W. Bush. Az elnök nem tudja, hogy nyilatkozatát beismerésnek vagy megbánásnak nevezze, de abban biztos, hogy jobban kell ügyelnie szavaira.

Két hibáját is elismerte a USA Todaynek adott interjújában George W. Bush. Az elnök a tavalyi választási kampánya során egyetlen hibáját sem volt hajlandó elismerni, most azonban bevallotta, elhamarkodottan üzente 2003 júliusában az amerikaiak iraki küldetését megakadályozni akaró lázadóknak, hogy "nosza, csak rajta, jöhetnek".

Az elnök most úgy értékelte, hogy e kijelentése tipikus példája annak, amikor a szavaknak más lett az üzenete, mint amit mondani akart velük. "Valójában csak buzdítani akartam a katonákat és világosan megmondani nekik, hogy teljes mértékben átlátom, milyen nagy munkát végeznek", mondta a USA Todaynek.

Másik hibájának azt tartotta, hogy szeptember 11-i után egy héttel a vadnyugati kovbojkultúrát idézve "élve vagy halva" követelte Oszama bin Laden elfogását. Mint mondta, kijelentéséért felesége, Laura Bush is kérdőre vonta. "Egyszerűen így jött ki a számon" válaszolta nejének az elnök. Nyilatkozata végén az elnök elmondta, hogy nem tudja, beismerésnek, megbánásnak vagy minek fogják nevezni, amit mond, de azt a tanulságot vonta le, hogy az elnöknek ügyelnie kell a szavaira.