Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Keményen fellépnek a Bush ellen tüntetőkkel

2004.05.28. 18:50
Szétverhetik a Bush ellenes tüntetéseket az olasz rendőrök. Az amerikai elnök június 2-i látogatására a baloldali ellenzék tömegtüntetéseket hirdetett. Az olasz belügyminiszter szerint azonban nem hagyják, hogy "teret nyerjen" az erőszak.
Kemény és határozott fellépést ígért a George Bush amerikai elnök június 4-i látogatásának megzavarására készülő tüntetőkkel szemben Giuseppe Pisanu. Az olasz belügyminiszter a kormányfő, Silvio Berlusconi Forza Italia pártjának assagói országos gyűlésén szólalt fel pénteken, és a terrorizmus ellen általában is szigorú fellépést ígért.

Nem befolyásolhatja az erőszak a választásokat

Mint mondta, senki sem számíthat rá, hogy erőszakkal nyomást gyakorolhat Olaszország politikájára, a közelgő európai parlamenti választásokra. Ez korábban sem sikerült a Vörös Brigádoknak, a muszlim fundamentalistáknak és az újabb terrorszervezeteknek sem.

A márciusi madridi merényletek példáját hozta fel arra, hogy a nemzetközi terrorizmus gyakran egy adott ország belpolitikájában kíván nyomást gyakorolni akcióival. A június 2-ra tervezett Bush-ellenes tüntetések, illetve az amerikai elnök látogatására időzített megmozdulások kapcsán Pisanu "súlyos fenyegetések" kirajzolódásáról beszélt. "Mindenki számára világos kell hogy legyen, nem hagynak semmiféle teret az erőszaknak" - jelentette ki.

Csak a közrendet védik

Az amerikai elnök iraki háborúja miatt az egész baloldal, továbbá a globalizációt ellenző radikális csoportok is megmozdulásokat jelentettek be.

Bush elnök egyébként Róma második világháborús felszabadításának 60. évfordulójára érkezik alig több mint 24 órás látogatásra az olasz fővárosba, rendkívüli biztonsági intézkedések mellett. A látogatás idejére több tízezer olasz rendőrt és katonát mozgósítanak, gyakorlatilag lezárják az olasz légteret.

A milánói pártgyűlésen ugyanakkor az olasz belügyminiszter nem említette, hogy Bush elnök biztonságát bármiféle fenyegetés veszélyeztetné, csak a közrend megóvásának szükségességéről beszélt.