Emőke
-4 °C
9 °C

Síita millicisták tartották fogva a brit kommandósokat

2005.09.20. 13:06
Elkerülhetetlen volt a vasárnap letartóztatott brit katonák kimentésére indított mentőakció, jelentették ki a bászrai börtönt tíz tankkal megostromló brit erők parancsnokai. Az iraki rendőrök a komandósokat Muktada asz-Szádr szélsőséges síita vezető magánhadseregének adták át. A milícia bászrai vezetőjét a hétvégén vették őrizetbe a britek.

Az iraki rendőrség milicistáknak adta át a vasárnap Bászrában elfogott két brit katonát, ezért vált szükségessé a katonai erővel végrehajtott mentőakció, mondta kedden a hétfői rajtaütést vezénylő brit tiszt. A brit hadsereg álruhás kommandósait azután vették őrizetbe, hogy tűzharcba keveredtek az őket igazoltató iraki rendőrökkel.

A két kommandóst kedden tíz tankkal szabadították ki Bászra börtönéből. John Lorimer dandártábornok, a bászrai brit erők parancsnoka szerint erre azért volt szükség, mert értesülései szerint a katonákat iraki félkatonai szervezeteknek adták át. A brit erők a hétvégén őrizetbe vették az egyik legerősebb félkatonai szervezet, a szövetségesek ellen uszító síta hitszónok, Muktada asz-Szádr magánhadseregének helyi vezetőjét.

A börtön lerohanása nem is vezetett eredményre, mondta el Lurimer a BBC-nek. Mentőakció kezdődött, a kommandósokat végül egy másik bászrai épületben találták meg. Kedden a brit védelmi minisztérium is megerősítette, hogy az elfogott katonákat a brit hadsereg síita milicisták őrizetéből szabadította ki.

John Reid védelmi miniszter szerint az iraki rendőrség "nem mutatott kellő együttműködést" a brit hadsereggel az ügyben. A védelmi tárca szóvivője keddi hivatalos nyilatkozatában - jóllehet ezt a minisztérium először még cáfolta - elismerte, hogy a bászrai rendőrséghez felvonult brit erők egy Warrior típusú könnyű harckocsija lerombolta a fogda épületének kőkerítését.

A Times értesülései szerint a bászrai feszültség mögött az atomprogramja korlátozására tett európai kísérletek miatt bosszúszomjas Irán áll. A lap szerint ráadásul a bászrai rendőrség már teljes egészében Moktada asz-Szádr híveinek ellenőrzése alatt áll.