Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Munkatársaival üvöltözik Bush

2005.10.24. 17:54
Kapcsolódók (9)
Nehezen viseli az elmúlt hónapok folyamatos kudarcait Bush. A hírek szerint az elnök az élő fába is beleköt a Fehér Házban, miközben legfőbb tanácsadója elvesztésétől retteg.

Zsémbes öregúr lett Bushból, írja a New York Daily News az elnökhöz közel álló forrásokra hivatkozva. A bulvárlap értesülései szerint az általában jókedélyű elnök az elmúlt hónapok kudarcai miatt többször is leüvöltötte munkatársait. "És ez nem olyan, amikor egy McDonald's-menedzser üvöltözik az alkalmazottaival. Ő az Egyesült Államok elnöke és ilyenkor nem kellemes látvány" - nyilatkozta a lapnak Bush egyik barátja.

Elszámolta magát

Bushnak minden oka megvan a mogorvaságra. Napokon belül a kétezredik amerikai katona is életét vesztheti Irakban, ráadásul a Katrina hurrikán pusztítása óta az elnök népszerűsége mélyrepülésben van.

Bush mindent megpróbált a helyzet enyhítésére, de lépései balul sültek el. William Rehnquist főbíró halála után - tanácsadói javaslatával szemben - Harriet Mierst, személyi jogi tanácsadóját jelölte az amerikai Legfelsőbb Bíróságba. Bár eredetileg úgy tűnt, hogy Mierst vita nélkül fogadják majd el a szenátusban, végül a republikánusok és a demokraták egymást felülmúlva kritizálták az elnök választását, így Miers mostanáig még csak a meghallgatásig sem jutott el.

Ráadásul a héten Bush legfőbb bizalmasát, az elnök agyának becézett Karl Rove-t is elveszítheti. A 2000-es és 2004-es választási siker kovácsát Valerie Plame CIA-ügynök lebuktatásával vádolják, és ha az államtitoksértést nem is sikerülne rábizonyítani, több adat is arra utal, hogy Rove - Lewis "Scooter" Libbyvel, Cheney főtanácsadójával együtt - akadályozta az igazságszolgáltatás munkáját, amiért akár börtönre is ítélhetik.

Hárítja a felelősséget

"Az elnök elégedetlen és mindenkire áthárítja a felelősséget, akire csak tudja" - nyilatkozta a Daily Newsnak egy jólértesült fehér házi forrás. Az elnök régebben legfeljebb legközelebbi munkatársait bírálta szűk körben, de az elmúlt hetekben az sem ritka, hogy a Fehér Ház irodahelyiségeiben gyakornokokkal üvöltözik, írja a lap.

Bush egyik barátja szerint azonban nincs szó felelősséghárításról. "Pontosan tudja, hogy több dolog miatt is csak magát okolhatja" - nyilatkozta a lapnak. Ismerői szerint az elnök mogorvasága ellenére jó katonaként tovább harcolja csatáit. Több barátja szerint is meggyőződése, hogy a történelem mindenképpen pozitívan ítéli majd meg mostani lépéseit, még ha azok esetleg veszteségeket is okoznak a Republikánus Pártnak a 2006-os és 2008-as választásokon.

Erre utal Bush múlt heti, amúgy borús nyilatkozata is. "Dolgom van. Az amerikaiak azt várják tőlem, hogy végezzem a munkám, amit meg is teszek" - nyilatkozta az elnök sajtótájékoztatóján.